2010.06.06. 10:35| Szerző: donki

Szemely lakói imádják a buktát. Különös tekintettel azt a fajtáját, amelyet immár 18 éve a Kovács Pál polgármester által vezetett mindenkori önkormányzat tálal fel nekik. A lakosság bukta iránti rajongását bizonyítja, hogy minden önkormányzati választási ciklusban képesek azt megkajolni, és e finom falatokért még képesek áldozatot is hozni.

A bukta neve: „Kultúrház”
Hozzávalók:
• 1 db gigantomániás polgármester, aki a helyi igényeket és a realitásokat messzemenően figyelmen kívül hagyva a saját nagyságát kívánja az elkészülendő művel demonstrálni
• 1 db képviselő-testület, akik összetételüktől függetlenül megvezethetők
• 1 db nemes cél, hogy a falunak legyen egy használható közösségi háza
• 1 db pályázatíró, aki -jó pénzért- képes a mindenkori pályázati lehetőségeknek meg nem felelő kultúrház-pályázatot elkészíteni
• 1 db falu hiszékeny lakói, akik lemondva az egyéb fejlesztésekről képesek 18 éven keresztül kuporgatni a forintokat a kultúrház felújítási önrészébe /28 millió/

Elkészítés: az alapanyagokat négyévente gyúrjuk át, és a választások előtt ígéretként tálaljuk fel a népnek. Az élvezeti értékét és a fogyaszthatóságát nagyban növeli, ha ciklusonként más-más ízesítéssel látjuk el, mint például a „Horvátország kormányának támogatása”, vagy a „Leader-program”, vagy a „Horvát Nemzetiségi Ház”, vagy a legújabb varázsszó az „IKSZT”.

Tálalás: mindenképpen szükséges, hogy a polgármester, minden lehetséges fórumon, -újság, testületi ülés, közmeghallgatás, kocsmai eszmecsere, stb.- ájtatos képpel kijelentse, hogy „a kultúrház a legfontosabb, mindent ennek a célnak rendelünk alá”.

Megjegyzés: azt viszont vegyük figyelembe, hogy a „szemelyi-bukta” mások számára fogyaszthatatlan, élvezeti értéke a nullával egyenlő. Éppen ezért a visszautasítások esetére, már jó előre készítsük mellé a jól bevált szabadkozásokat, mint például a „forráshiány”, a „csak ilyenre pályázhattunk”, a „a kicsi nem kell, mert az igények nagyok”, stb.
Azon ne csodálkozzunk, ha mások képtelenek megérteni, hogy a szemelyiek mit szeretnek ezen a buktán, hogy képesek 18 éven keresztül majszolgatni.

Válaszként mondhatjuk a kissé elferdített idézetet: „igaz, hogy a bukta szar is, meg unjuk is, de a miénk”.

Ui: 2010. április 6-i dátummal döntött az ÚMVP Irányító Hatóság az IKSZT-pályázat eredményeiről, ezáltal összesen 25,4 milliárd forint uniós támogatás segítségével közel 600 kistelepülés lehet gazdagabb az ott élők számára kulcsfontosságú közösségi és szolgáltató térrel. Az egyes pályázók - akik egy címbirtokosi pályázaton már sikerrel helyt álltak - különféle, a helyi igényeket leginkább kielégítő funkciókat terveztek be az általában felújítandó épületek falai közé.
A forrás lehetővé teszi az épületek rekonstrukcióján, bővítésén túl a szükséges eszközök beszerzését, valamint három éven keresztül hozzájárulhat a működtetési költségekhez is. A várakozások szerint a nyertes falvak lakói ezentúl számos olyan szolgáltatáshoz juthatnak hozzá helyben, amelyekhez eddig utazniuk kellett, emellett pedig lendületet kaphatnak az eddig infrastrukturális hiányosságok miatt megakadt, vagy döcögve haladó közösségfejlesztési folyamatok.
879 címbirtokos település közül 573 kezdheti meg az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér beruházást - támogatási határozataikat már postázza az MVH.


A Baranya megyei nyertesek: Alsómocsolád, Alsószentmárton, Babarcszőlős, Baksa, Bánfa, Bicsérd, Bikal, Boda, Bogádmindszent, Bogdása, Bükkösd, Csányoszró, Cserdi, Drávafok, Drávasztára, Dunaszekcső, Egerág, Erzsébet, Geresdlak, Görcsönydoboka, Ibafa, Hegyszentmárton, Hetvehely, Himesháza, Hosszúhetény, Kárász, Kétújfalu, Kisasszonyfa, Kislippó, Kisvaszar, Kisszentmárton, Lánycsók, Lapáncsa, Magyarbóly, Magyarhertelend, Majs, Nagykozár, Nagynyárád, Óbánya, Ócsárd, Palotabozsok, Páprád, Pellérd, Pogány, Somberek, Somogyhárságy, Szabadszentkirály, Szalánta, Szászvár, Székelyszabar, Szentkatalin, Szigetvár, Túrony, Vajszló, Vásárosdombó, Versend, Zaláta
A nyertesek a sajtóban örömmel adtak hírt a sikeres pályázatukról:
Geresdlak – 40 millió, Hetvehely – 30 millió, Lapáncsa – 50 millió, Székelyszabar 34,5 millió

Szemelynek meg maradt a bukta! Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr582059978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása