2009.03.25. 19:01| Szerző: donki

2009. március 26. Szemely történetének sarkalatos napja. 

Ugyanis, érdemben ekkor kezdődik el az a per a Pécsi Városi Bíróságon, melyben kilenc, -a becsületében vérig sértett-, szőlősgazda harcol a két szemelyi „főgonosszal” szemben, és a törvény erejét kívánja felhasználni a megbillent önérzetük egyensúlyának helyreállításában.

De mi is történt valójában?

 

A történet 2008. július 25-re nyúlik vissza, amikor is, Kovács Pál polgármester, összehívta egy lakossági fórumra a Dubravai útépítés kapcsán az érintett szőlőtulajdonosokat.

Az elvárt 130 tulajdonosból mindössze 20-an jelentek meg, viszont a falu lakói közül többen is érdeklődést mutattak az esemény iránt. Nem véletlenül, hiszen az önkormányzat közpénzt kívánt felhasználni a külterületi útépítésre.

Az egybegyűltek már kész tényként szembesülhettek az önkormányzati akarattal, miszerint lesz útépítés, a gazdák, ha akarják, ha nem. Sőt minden gazda számára kötelező lesz a hozzájárulás megfizetése is. A kibontakozó parázs vita során többen is kinyilvánították nemtetszésüket a közpénz ilyetén felhasználása ellen, és az igények pontos felmérésének hiánya miatt.

Minderre a válasz, a már jól ismert, „a testület megszavazta” szlogen volt.

Ennek ellenére, a jelenlévő gazdák közül többen is /8 fő/ a beruházás ellen szavazott. 12-en viszont kiálltak az útépítés mellett.

A távollévők véleménye nem igen érdekelte Kovács Pált, hisz az ő olvasatában, aki nincs itt, az az útépítést akarja. Punktum!

A hozzászólások híven tükrözték az emberek elégedetlenségét, és a felháborodásukat.

Szó, szót követett, és ekkor állítólag, elhangzott az a bizonyos mondat, amely a jelen per tárgyát képezi.

De ezt ott, akkor, még senki sem tudta…

 

Aztán telt múlt az idő, a Nagy Szemely Királyságban. Vidámságban teltek a napok, a nép lelkesen fórumozott a honlapon, fikázta az önkormányzati döntést, és hovatartozástól függően egymást.

Pali király bikacsökkel ütlegelte a honlap szerkesztőjét, hűséges emberei fenyegetőleg demonstráltak, nyilatkoztak a médiának, az ellenzék meg szolidálisan rettegett a megtorlástól.

Szóval, volt itt minden, csupa móka és kacagás…

 

Ebbe az idilli képbe rondított bele az a bizonyos augusztus 6-a, mikor már korán reggel, az újságból kiderült, hogy a szeretett Pali király bizony fel lett jelentve, a bikacsökös mutatványa miatt.

 

Kilenc ember nézett aznap reggel bágyadtan a tükörbe, és a látvány megdöbbentette őket.

Igaz, hogy már 12 napja motoszkált valami furcsa érzés a zsigereikben, de most hirtelen megvilágosodtak: -De, hiszen nekem megsérült a becsületem!-

Kilenc ember egyszerre kiáltott fel. Az üvöltésük elhallatszott Szemelytől Pécsig, és Pécstől Szemelyig.

Ezt a rettenetet azonnal orvosolni kellett, hisz tudjuk, „A becsület mindennél többet ér!”

Némi önkormányzati segítséggel, -az alpolgármester és a „titkárnő” tanúságtétele mellett-, sikerült a kilenc embernek egy egységes feljelentést kiagyalni a két „főgonosz” ellen, akik, ugye 12 nappal ezelőtt, hogy úgymond megsértették a becsületüket.

Az már egy kész csoda, hogy a tiszteletre méltó kilencek, hogy bírták ki eddig, a sérült becsületükkel.

 

Azon már meg sem lepődhettünk, hogy a szemelyi önkormányzat, a bokros teendői közepette, nem foglalkozhatott azzal a csip-csup üggyel, hogy a polgármester éppenséggel tettleg bántalmazott egy szemelyi polgárt, és ezzel egy ország előtt járatta le az önkormányzatot és a falut, mikor sokkal fontosabb a becsületében sértettek pátyolgatása.

A testület átérezve a rendkívüli helyzet súlyosságát, megtette, ami csak tőle tellett.

Nem, nem függesztették fel állásából a verekedő polgármestert, és nem is oszlatták fel a testületet, - akkor hogyan épülhetne meg a királyi sztráda-, hanem mély hallgatásba burkolózva jogszerűsítették a testi fenyítés alkalmazását.

Azonban mielőtt teljesen meghatódnánk az önkormányzat nagylelkű cselekedetén, lássuk csak kik is ezek a becsületükben sérült emberek, akik elengedhetetlenül fontosnak tartották, 2 nappal a bikacsökölés után, a megvert, megalázott, megfélemlített áldozatot feljelenteni a bíróságon.

Persze, hogy ne lógjon ki a lóláb, a szemelyi „ősellenséget” is célszerű volt a buliba belekeverni. Így kettőt üthetünk egy csapásra! Ezt jól kifundálták, de vajon ki lehetett az ötletgazda?

Íme a nemes lelkületű kilencek, akiknek természetesen birtokuk van a szőlőhegyen, és nem minden érdek nélkül akarták az útépítésre felhasználni a falu pénzét:

 

Kovács Pál polgármester, a helyi Erdőbirtokosság elnöke, aki a bikacsököt előszeretettel alkalmazza a helyi kommunikációban, mániája az útépítés, szeret egyszemélyben dönteni, de a felelősséget szívesen megosztja másokkal

Sárosácz Márk Tibor, az önkormányzat gazdasági bizottságának tagja, mellesleg páholyból szereti nézni a bikacsökölést, szívesen nyilatkozik a horvát kisebbség nevében, kedvenc időtöltése a nyugdíjasok riogatása, újságíró fenyegetése, fő szlogenje: „Költözz el!”

Miátovics Mihály, több cikluson keresztül volt alpolgármester, most csak képviselő, a gazdasági bizottság tagja, a horvát kisebbségi önkormányzat tagja

Sárosácz Mihály, a horvát kisebbségi önkormányzat elnöke, a Baranya megyei horvátok elnöke, tőle származik az örökérvényű mondat: „üdvözli, hogy végre valaki felébresztette a szunnyadó erőt”

Sárosácz György, a horvát kisebbségi önkormányzat tagja, a helyi Erdőbirtokosság elnökségi tagja

Bőhm Györgyné, a horvát kisebbségi önkormányzat tagja

Uzon Mihály, a helyi Erdőbirtokosság, ellenőrző bizottságának tagja

Klárics György, pécsi lakos, aki hajlamos a szemelyi szőlőhegyet összetéveszteni a svájci Alpokkal

Pagonyi Lászlóné, pécsi lakos

Az már csak hal a tortán, hogy a vád tanújaként Buják István alpolgármester, és Mester Csabáné, a polgármester volt, vagy van? titkárnője szerepel.

Így már össze is állt az „Aranycsapat”, a verhetetlen tizenegy.

Nem tudom, lát itt valaki valamilyen összefonódást?

 

No, de mi van a többi gazdával? Az Ő becsületüket nem sértette az az ominózus mondat?

Vagy talán nem is erről van itt szó?

Hanem, inkább egy politikai boszorkányperről?

 

Amikor a képviselők, a kritika hatására, egy csapásra magánemberré változnak, és személyes sértésnek tekintik, a döntésük bírálatát.

Hiszen látható, hogy a helyi hatalom képviselői, -megerősítve két kakukktojással-, nem tűrik, hogy a döntéseik jogszerűségét, holmi „gyüttment” polgárok megkérdőjelezzék, netalán kritizálni merjék. Ezért bizony bűnhődniük kell!

Ha, nem elég a bikacsök, akkor majd a törvény szigorával sújtunk le azokra, akik a törvénytelenséget felhánytorgatni merték!

Bizarr!

Így már, nem csoda, hogy rendkívüli fontossággal bír e per.

 

Hiszen a cél, azon kívül, hogy a két „főgonosz”, -Komor László és Fenyvesi Árpád- száját egyszer s mindenkorra betapasszák, így elhallgattatva a helyi ellenzéket, egyben példát is kívánnak statuálni a szemelyi lakosság számára. Így jár mindenki, aki a hatalommal szembe mer szegülni.

Nem utolsó sorban, Kovács Pál részére meg jól is jöhet, az "Aranycsapat" által, a Bíróság előtt megteendő hűségnyilatkozat, amiért bizonyára, az uralkodó, nem lesz hálátlan.

Az már ugye, csak egy kocsmaszintű pletyka, hogy akik bevállalták a feljelentést, szép kis summa üti a markukat?

Az csak természetes, hogy akik immár nyolc hónapja kénytelenek sérült becsülettel, mondhatni becsület nélkül élni, azoknak megjár egy kis kártérítés…vagy valami más…

 

Nos, ezt hivatott a Pécsi Városi Bíróság eldönteni.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr231025210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása