2010.07.23. 17:50| Szerző: donki

Mindinkább az az érzésem, hogy a képviselő-testületi üléseknek egyáltalán semmi értelme. Pláne egy olyan önkormányzat esetében, ahol az úgynevezett testületi döntések előre le vannak zsírozva. Amíg néhány ellenzékinek nevezett képviselő tagja a döntéshozóknak, legalább a demokrácia filingje belengi az üléstermet, még akkor is, ha a szavazatarány nem oszt, és nem szoroz a „közös akaraton”.

Ám, ha már ellenzék sincs, az aktuális színjáték már csak egy magamutogató szemfényvesztés. Egyetlen értelme a látszat fenntartása, mellyel kicsit palástolják az aktuális diktatúrát. Másrészt a jelenlévő érdeklődők csekély létszámának a szórakoztatása.
-Ha cirkusz kell a népnek, legyen cirkusz!-

Mindezek a szemelyi képviselő-testület, 2010. 07. 22-i ülésén előadott legutóbbi produkció kapcsán merültek fel bennem.
Persze már az is szokatlan volt, hogy a testület, szokásától eltérően, ezen a nyáron már másodszor is ülést tartott. No, azért a nagyérdeműt erről ismét elfelejtették értesíteni.

Az apropó már ismert, a két /ellenzéki/ képviselő lemondott, és a helyüket hivatott ez az összejövetel ünnepélyesen betölteni.
Gondolom, a tisztánlátás végett, Kovács Pál polgármester felolvasta a lemondó nyilatkozatot, melyben sajnos nem indoklás nélkül hordták el az irhájukat a távozók.

Volt ott minden, ami megkeserítheti egy a képviselőségről naivan gondolkodók tenniakarását: akadályoztatás, ellehetetlenítés, törvénytelenség, bűncselekmény, a falu jövőjének szándékos tönkretétele.
Az elhangzottakat, azonban nem kísérte sem felhördülés, sem méltatlankodás, sem semmi.
Csak a nagy büdös csend. Hozzászólás, vélemény? Semmi.

No akkor jöjjön a válaszlevél, melyet gyorsan leszögezve nem a polgármester alkotott meg egyedül, hanem a körjegyző is segédkezett benne, jó ha van egy írástudó is a közelben.
A levélben, elfogadva a lemondásokat, egyben kérik, hogy a volt képviselő urak, ugyan má, segítsék az önkormányzat további munkáját, azzal, hogy felfedik, hogy pontosan mire is gondoltak az indoklásuk során.
Ejnye Pali bácsi! Már megint a szokásos trükk? A, nem értem mire gondolsz...
Pedig Kovács Pál nagyon is jól tudja, hogy miről van szó, hiszen már bizonyára olvasta az ügyészségi feljelentést. Vagy erről a fiúk még nem tudnak? Majd fognak...

Az eskütétel kapcsán is adódott egy kis gubanc, ugyanis az egyik, a szentkútpusztai jelölt nem vállalta ebben a testületben való bohóckodást, pláne hogy még a képébe is mondta a polgármester, hogy Szentkútpusztáért ezután sem fog tenni semmit.
Így csak egyetlen új képviselő tehette le az esküt, Sárosácz Mihály, aki örömmel vállalta, hogy általa működőképes maradhat az önkormányzat, másrészt egy újabb képviselővel gyarapította a kisebbség nyomasztó túltengését az önkormányzatban.
Természetesen még lesz néhány próbálkozás a fennmaradó üres hely betöltésére.
Így már semmi akadálya sem volt, a továbbiakban az egyhangú 5 igenes szavazásoknak.

Azért volt még érdekesség.
Megszavazták, hogy az önkormányzat hozzájárul a szemelyi imaház tetőjének felújításához, mely kb. 900.000 Ft-ba kerülne, az árajánlatok szerint.
Holott mint kiderült, az épület nem önkormányzati tulajdon, hanem az egyházé.

Viszont az egyház egy büdös kanyilót sem ad a tetőcserére. De figyelembe véve, hogy a „mamikák” szeretnék, és összeperselyeztek 300.000 Ft-ot, és a szemelyi mecénás, Tibike is ad 150.000-t, akkor má, ugyan má, mink is nyúljunk a kasszába. Öt igen!
Érdekes, hogy ebben az esetben nem számít, hogy nem önkormányzati a tulajdon, míg Szentkútpuszta esetében ez, kizáró ok!
Persze a kivitelező is nyomban ki lett választva.
Külön érdekessége volt a dolognak, hogy két helyi vállalkozó, Szőke Norbert, és Erb Zoltán is pályázott, és a kozármislenyi Bohnicsek Gyula.
Nem kell nagy jóstehetség, hogy kitaláljuk, a kozármislenyi győzött. Öt igen!
Neki ugyanis sikerült a Norbi alá ígérni 90.300 Ft-tal! Jó fülest kapott...

Csak nem az a Bohnicsek, aki Bosnyák képviselő úr, -aki mellesleg a gazdasági bizottság elnöke-, rokonságához tartozik?
Az persze a képviselők agyában meg sem fordult, hogy ha a helyieknek adnak munkát, a vállalkozó emelkedő bevétele a helyi iparűzési adó összegét is emeli.
Így legalább Szemely támogatja Kozármislenyt! Mert adni jó!

Volt még néhány formalitásos szavazás, mely legalább megmozgatta a képviselők elgémberedő karjait.
Majd örömmel bejelentette Kovács Pál, hogy a játszótér át lett adva, egy-két héttel ezelőtt!
/öt napja, de ilyen apróságra nem adunk, mert a franc jegyzi meg, lényegtelen, a kölkök megkapták és kész/
Tette ezt bizonyára, azért mert sikerült neki egyedül képviselnie az önkormányzatot a sikeresen megválasztott időpontban lezajlott avatáson.
A játszótérrel kapcsolatban adódtak kisebb problémák, -a Rellüm-ös pasit hetek óta nem találják-, kéne egy csomó tanúsítvány, meg miegymás.
Korhatár, súlyhatár, nyitva tartás, karbantartás, szétszedés, összerakás, stb.
Meg egy jó kis szabályzat a használásra, de leginkább elrettentő bünti a rongálás esetére.
Még ha az nem is szándékos volt, csak, mert szar anyagból gányolták össze.

Aztán, a szemelyi focisták is kaptak nagylelkűen 70.000 Ft-ot a foci-kupára.

Valamint utólagosan megszavazták, öt igenesen, hogy a kicsi és a nagy önkormányzat közösen vásároljon egy rendezvénysátrat, 175.000 Ft-ért, melyet már be is spájzoltak a falubusz garázsába!
Csak azt tudnám, hogy miért kell egy rendezvénysátor, amikor rendezvényt nem is tartanak.
Az évente egyetlen önkormányzati buli, -az is zártkörű-, a borverseny, tavasszal. De idén ez is elmaradt.
Falunap meg csak négy évente van! Választások előtt! Kampányosan! Ezek szerint idén lesz?

Persze minden jó, ha a vége jó, de a finálét nagyon elrontotta az addig nagyot alakító Kovács Pál.
Történt, hogy végezetül a körjegyző bátorkodott jelezni, hogy az ülésen tanácskozási joggal résztvevő Fenyvesi Árpád a civil egyesület elnöke két kérdésben szeretne választ kapni.
A falubuszt miért nem kapja meg az egyesület a kultúrcsoport utaztatására? És vajon a testületi ülések jegyzőkönyveit a polgármester november óta miért nem hajlandó aláírni?
Hmm... közérdekű adatok visszatartása... valahol ezért 1 millával megmérték a túlbuzgó hivatalnokot...

A válasz tömör és kegyetlenül elutasító:

„Most nem! Ez nem tartozik a testületi ülésre! Majd félóra múlva a testületi ülés után! Gyere vissza és beszélünk!”

/bizonyára az elhangzottak nem tartoztak volna a hangfelvételt és nyomdafestéket tűrő kategóriába/
Nem beszéltek...
A színjáték véget ért. Szemelyben, akár csak a polgármesteri hivatalban a faliórán, megállt az idő...

Ui: 2010. 07. 23-án Kovács Pál polgármester bezáratta a játszóteret!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr542171401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócka 2010.08.20. 05:03:50

Lehet, hogy nem éppen a legmegfelelőbb bejegyzéshez írom le a mondandómat, de itt szerepel a játszótér bezárása.
Bár a gyerekek ismét játszhatnak, vagyis játszhatnának, ha az Iskola utca néhány lakosa nem üldözné őket! Ugyanis ezek a fránya kölkök használják az említett "úriember" járdáját, úttestjét, nem átallanak ott biciklizni, gyalogolni! Arról nem is beszélve, hogy a játszótéren játszanak, sőt nem suttogva beszélgetnek, nem állnak, ülnek egy helyben, és még labdáznak is!
Ezt a viselkedést meg kell büntetni! Sok-sok káromkodással tarkított szónoklatot érdemelnek, megspékelve seprű, vascső lóbálásával, köpködéssel (szó szerint, nem képletesen)!
A gondolatot tett követte. Sajnos lassan már ez a napi programja a szomszédnak.
Lehet, hogy jobb lenne, ha a játszótér zárva maradt volna? Esetleg nem kéne azt a bizonyos ház előtti útszakaszt lezárni, hogy ne zavarjuk az ott lakók nyugalmát a járkálásunkkal?

Tudom, hogy igazából nem ide illik a bejegyzésem, de köszönöm a lehetőséget!
süti beállítások módosítása