2009.02.18. 13:00| Szerző: donki

Egy éve, akaratlanul is nagy vihart kavart Szemelyben, az akkori honlapon megjelent képriport, mely bemutatta a vadászház körüli fák kivágását. Akkoriban értetlenül álltunk a polgármesteri felzúdulás miatt.

 

Álljon itt az Erdőfelügyelet állásfoglalása a Dunántúli Napló 2009. januári számából, csak úgy általánosságban, nem konkrétan a szemelyi erdőviszonyokra vonatkoztatva. Az esetleges áthallások, csak a „véletlen” műve.

„Dr. Varga Tamás elsőként azt emeli ki, hogy az eddiginél sokkal precízebb lesz az erdőnyilvántartás, ami a két megyében 100-100 ezer hektárt érint. Gyorsabbá és egyszerűbbé válik az egyes, erdőben végzett tevékenységek engedélyezése.”

„Szigorodnak a felújítás szabályai, megszabottak lesznek a határidők, és az erdő helyén csak erdő lehet. Sem az állami, sem a magántulajdonú erdőknél nem lehet majd eltérni attól, hogy az őshonos fajok helyén más – például a tölgyest követően akácos – legyen.”

Világos, és egyértelmű a törekvés. Éljenek az őshonosok!

Most már érthetővé válik a királyi dörgedelem, az ügy napvilágra kerülése miatt.

Egy újságcikkből, viszont ezt tudhattuk meg:

Hír a Dunántúli Naplóból: Kivágták a fákat, gyors növekedésű diófákat ültetnek

A település honlapján két fotó: milyen volt, és milyen most a vadászház környéke. Kivágták a fákat. A helyi erdőbirtokossági társulás tulajdonában lévő területen mintegy 30 cserfát, elöregedésük, veszélyességük miatt februárban kitermeltek. Ez sokaknak nem tetszik. Még ebben a hónapban gyorsan növő, olasz és nagyszemű diófákat ültet a helyükbe az önkormányzat, összesen közel hatvanat. Kellenek is, régebben itt tartották a környéken híres szemelyi majálisokat.”

 Az, hogy miként vélekedik erről Kovács Pál, a falu polgármestere, aki egyben a helyi Erdőbirtokossági Társulás Elnöke is egyszemélyben, megtudható volt az azóta, a polgármester által beszüntetett honlapról. Íme, a nagy ember magvas gondolatai:

"Az adott területen a 10 évre meghatározott Művelési Terv szerint történik az erdő gondozása és a fakitermelés, mely az Erdőbirtokossággal egyeztetve lett.

A kitermelt fák vágásérettek voltak, 50-60 %-uk korhadt.

A szélső tölgyfa veszélyeztette a közelben lévő lakóház tetejét.

Az egészséges tölgyfákból a játszótér felújításához alapanyagnak félre lett téve.

A teljes kivágott rész be lesz ültetve, mégpedig háromféle "papirhéjú" - óriás, közepes és olasz vörösbelű - dióval.

A telepítés a tavasz folyamán lesz végrehajtva, a helyszínen magról ültetve.

A betelepített terület, mely rendszeres gondozást, öntözést igényel, karókkal lesz megjelölve.”

Tehát tölgyfa helyett őshonos(???) olasz dió!?

A király ennyire alultájékozott lenne, erdőbirtokossági elnök létére? Vagy csak talált egy zacskó diót a kamrában, és elcserélte a kiserdőre? Mindenképpen jó üzlet...neki!

Na erre vajon mit lép a hivatal? Mert mit is mond az Erdőfelügyelet?

„Az eltérést keményen szankcionálják, akár csak az engedély nélküli fakitermelést, folytatja Varga Tamás. Az eddigi büntetési tétel 10 ezer forint volt köbméterenként, ami a háromszorosára nő. Ezzel együtt az igazi visszatartó erő az lenne, mondja az igazgató, ha a büntetőjogba emelnék az engedély nélküli favágást, akár környezet- vagy természetkárosítás címén.”

Jé, csak nem egy újabb átverésnek lehetnek szenvedő alanyai a szemelyi gazdák?

Azt már meg sem kérdezem, hogy vajon kik részesedtek a kitermelt fából?

De remélem a helyi Erdőbirtokossági Társulás tagjai, megteszik ezt helyettem, hiszen az Ő vagyonukról van szó!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr91950283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása