2010.10.01. 23:59| Szerző: donki

A választások kapcsán óhatatlanul felmerül az emberben a kérdés, a választáson induló jelöltek, vajon miért is akarnak képviselők, vagy polgármester lenni.
Mi az a motivációs erő, mely a megmérettetés vállalását indokolja.

Jó esetben bizonyára a tenniakarás, hogy a településük jövőjéért szorgoskodjanak, és minden lakó számára a legelfogadhatóbb életteret teremtsék meg. Az egyes jelöltek bizonyára tisztában vannak a képességeikkel, rátermettségükkel, mely alkalmassá teheti őket a településük lakói érdekeinek megfelelő képviseletére. A közösségért eddig is önzetlenül vállalt és tett cselekedeteik méltóvá teszik őket a közösség bizalmára.

Rossz esetben, az is előfordulhat, hogy az elődök példamutatása, a túlságosan alacsonyra tett mérce következtében fogalmazódik meg bennük a gondolat, hogy:

„Ennyit én is meg tudok csinálni. A kezemet én is fel tudom vezényszóra emelni, és ezért még pénzt is kapok. Akkor meg miért is ne?”
Jó példa erre egy baranyai kis falu, ahol 36-an indultak a 4 képviselői helyért.

Szemelyben, azért más a helyzet. Két polgármester jelölt, és tíz képviselő jelölt indul a vasárnapi megmérettetésen. Bizonyára azért csak ennyi, mert mindenki tisztában van a vállalt feladat nagyságával, és a felelősség súlyával.

Azonban érdekességekre, és figyelmeztető jelekre itt is bukkanhatunk.
A tisztelt jelöltek a szavazatok elnyerése érdekében eljuttatták a programjukat és bemutatkozó irományaikat a választókhoz, hogy azok a lehetőségek többszöri áttanulmányozása eredményeként, saját maguk eldönthessék, hogy kiknek is szavaznak bizalmat.
Már amelyik jelölt megtette. Mert bizony erős kétségeket ébreszthetnek a szavazókban azok az önjelöltek, akik még arra sem méltatták a falu lakóit, hogy akár csak egyetlen cetli erejéig, megtiszteljék őket. De voltak olyan jelöltek is, akik már előre eldöntötték, hogy kiket akarnak képviselni, ezért akiket feketelistára tettek azoknak nem adtak a programjukból.
Mivel minden jelölt függetlenként indul, ezért elég nagy arcátlanság részükről, ha előre azt sugallják, hogy azokat én nem is akarom képviselni, csak amazokat.
Az, az arrogáns tahóság, mellyel kijelentik, hogy minket úgyis mindenki ismer, akkor meg minek kéne bemutatkozni, előrevetíti egyes jelöltek alkalmatlanságát.
Lehet, hogy ismerik őket, legalábbis azok, akik nap, mint nap megfordulnak a kocsmában. Csakhogy okt. 3-án nem a kocsmaválogatottat választjuk meg, hanem a falu közösségének leendő vezetőit.

A kocka el van vetve. A választék adott. A csapatok felsorakoztak, hiszen mindkét polgármester jelölt bemutatta, ki így, ki úgy a csapatát, hogy kik azok a személyek, akikkel megvalósíthatónak tartja a programját. A programot, melyet ugye a polgármester jelölt személye fémjelez.
A Szemely Holnap Egyesület hat éves működése alatt bebizonyította, hogy a falu közösségéért önzetlenül is lehet tenni, a lakók érdekeit képviselni, és bátran szembeszállni a hatalmával visszaélő önkormányzattal, és annak vezetőivel.
Nyílt, világos programot tett a választópolgárok elé, a jelöltjeik kiválasztásában egy közösség akarata érvényesült. Jelöltjeik hosszú évek óta a falu kulturális és közösségi életének, a helyi közéletnek a mozgatórugói. Számtalanszor bebizonyították, hogy tudnak és akarnak is tenni ez emberekért. Fenyvesi Árpád polgármester jelölt, Csonka Edina, Dani Zoltán, Szőke Csaba, és Törökné Gáll Éva, reményt jelenthetnek, hogy Szemely és Szentkútpuszta lakói számára van biztató jövő, és sikeres holnap!

A másik csapat, a Buják István jelenlegi alpolgármester és polgármester jelölt vezetésével összeállt társaság: Bosnyák Mihály, Karácsony Zoltán, Kumli József és Török Péter.
Itt bizony már erős kételyek gyötörnek.
Szándékaik milyenségét jól példázza a néhány!!! – nem mindegyik -, szavazópolgárhoz eljuttatott sajtcédulájuk.
A fekete-fehér cetlin lévő program, silány másolata a másik csapat programjának.
Hurrá! Itt mindenki egyet akar, vagy a másolás egyszerűbb dolog, mint a gondolkodás!
A tőmondatos megfogalmazás hűen tükrözi Buják István képességeit, hisz a nyolc év képviselősége alatt két bővített mondat még nem jött ki a száján. Viszont egy hangfelvétel tanúsága szerint az „anyázás” elég jól megy neki.
Ugyan már, milyen szinten képviselhetné egy ilyen ember a falu érdekeit? Jobb nem is belegondolni.
Másrészt, milyen hitelességgel bírhat, - "Pali király" jobb keze -, aki alpolgármesterként közreműködött a falu összes tartalékának eltüntetésében. Aki a bíróságon a „Boszorkány-per”-ben, a vád tanújaként váltig állította, hogy elhangzott, ami nem hangzott el.
És aki, 2008 nyarán hitet tett a bűncselekményt elkövető Kovács Pál mellett, és ezzel az erőszakot, a megfélemlítést és a kirekesztést támogatva közreműködött a „királyi diktatúra” fenntartásában.
Kit és mit akar képviselni Buják úr? Bizonyára „Pali király” bábjaként fog szerepelni, így nem lesz hátrány az önálló gondolat hiánya. A falu szavazói már egyszer felszólították, 2008 őszén, hogy takarodjon el a közéletből. Nem tette meg, mint, ahogy a „négyek bandája”, többi tagja sem.
Melynek egyenes következménye lett a falu megtakarított pénzének eltapsikolása.

A csapatának tagjai, vajon átgondolták, hogy ki mögé is sorakoznak fel?
Mert ha igen, őket is minősíti, hogy kivel is vállalnak közösséget. Vagy elég, ha szeretjük a focit, meg a sört?
Vagy van az a pénz, ami gyógyítja az égő pofabőrt?
Na de, mit akarhat, Bosnyák Mihály a gazdasági bizottság elnöke, jelenlegi képviselő? Hiszen Ő is pont olyan sáros, mint a Buják, hisz egy testületben játszották a szavazógépet, azzal a Miátovics úrral együtt, akinek legalább volt annyi esze, hogy megelégszik a kisebbségi képviselőséggel.
És vajon mit akarhat Karácsony Zoltán, akiről sok mindent nem tudhatunk, hisz a közélettől távol tartotta magát. Talán csak annyit, hogy még a hamis tanúzást is bevállalta, csakhogy mentse „a szemelyi rambo” haverját, a már. 15-i balhé kapcsán. Ez a nemes cselekedet bizonyára elég volt a csapatba kerüléshez.
Vagy ott van Török Péter, aki talán már rájött arra, hogy az Ő szerepe, csak a Török család megosztása, gyengítése, a másik oldalon induló rokon miatt.
A szokásos „királyi” trükk: „Oszd meg és uralkodj” /Pali király persze, nem szólt bele/

De vajon mit keres e díszes brancsban Kumli József? A sikeres vállalkozó, a sportember, aki eddig olyan messze volt a helyi közélettől, mint Tokió Szemelytől.
Ha már a focipályán kívül, közéleti pályára is kívánkozott, akkor miért nem tette meg ettől a bandától függetlenül, mint Mátyás Gyuláné, meg a Buzási Zoli.
Ők legalább tiszteletet érdemelnek a bátorságukért.
De, ugye aki korpa közé keveredik...hmm. Józsi, ez gáz, nagyon gáz!!!

2010. okt. 3-án, Szemely és Szentkútpuszta is választ.
Mindenki saját felelőssége, és belátása szerint dönt, hogy hogyan.

Választhatjuk a biztató, reményteljes holnapot, ahol a lakosság saját kezébe véve sorsát, Szemely és Szentkútpuszta végre elindulhat a felemelkedés útján. A jövőt, melyben mindenki büszkén élheti meg, hogy egy összetartó közösség tagja, s melyre úgy gondolom a reményt, a Szemely Holnap Egyesület jelöltjei jelenthetik.

Vagy választhatjuk ismét a tegnapot, az erőszak, a megfélemlítés, a fenyegetettség és kirekesztés sötét diktatúráját. Ahol már annyiszor megtapasztaltuk az önző egyéni érdek érvényesülését, a közösségi érdekkel szemben. Ahol az információk eltitkolása a hatalom bevett eszköze a lakosság szellemi sötétségben való tartásához.

Szemely és Szentkútpuszta megérett a változtatásra. A teljes változtatásra, mely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy felzárkózhassunk a környező települések dinamikus fejlődéséhez. Ehhez új gondolatok, és új emberek kellenek. Nem engedhetjük meg, hogy a múlt sötét árnyai ismét hatalomra kerüljenek!

Szemely, Szentkútpuszta! Itt az idő! A sorsunk, gyermekeink, unokáink jövője a kezünkben van. Ne szalasszuk el az adódó lehetőséget, hisz csak négyévente dönthetünk. Tegyük azt, amit a lelkiismeretünk és legjobb belátásunk diktál! És ha jól döntünk, végre a demokrácia is visszatalál a faluba.

Ui: még 2 nap
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr152338486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemelyért 2010.10.05. 13:13:49

Miért van az, hogy megint csak az Árpival nem szimpatizánsok lettek lefikázva? A civiles jelöltekről tényleg csak szépet és jót lehet mondani?
Azért sokan tudják, hogy ez nem egészen így van, mégis olyan buták az emberek, hogy mindent bekajálnak!!!
Na lássuk az új képviselőket!!!
Török Éva, az az embert aki szinte minden héten kihívja a rendőrséget a fiatalokra , programjában mégis azt emelte ki elsőként, hogy ő sokat szeretne tenni értük!!! Akkor ezt most nem nagyon értem. Na mindegy.
Szőke Csaba, aki már egyszer leszerepelt, mint képviselő. Ebben a ciklusban persze nem fog lemondani, mert most összejött, az ami 4 éve nem.
Dani Zoltánnal szerintem ugyanaz van , mint amit te írtál a Kumli Józsefről. Bár a Zoltánt még annyira sem lehetett a faluban látni, mint a Józsit.
Végül Csonda Edina, Ő kicsoda? Sokakban felmerül a kérdés, ugyanis a falu 98% a eddig csak képen látta a hölgyet.
És természetesen nem maradhat ki a díszes társaságból Fenyvesi Árpád polgármester úr sem.
Meg kell hagyni nagyon jól megy neki a parasztvakítás. Az utóbbi két hétben azért kitett magáért. Minden nap járni a falut egy-egy szavazat begyűjtéséért, az azért kemény meló lehetett.
Ezt jól megcsinálták, de azért kíváncsi vagyok arra, hogy amit a programjukban elmondtak, abból mennyit tudnak majd teljesíteni, mert szépet és jót mindenki tud ígérni, az a legegyszerűbb.
Ez a falu úgy jó, ahogy van, persze kellenek a programok, rendezvények, de azok akkor ne diszkrimináció alapján legyenek megszervezve(tagoknak 500ft, nem tagoknak 1000ft a belépő!!!!!). Remélem az új vezetőség nem fogja tönkretenni a falut!!!!

Be...Vándorló 2010.10.05. 18:51:57

Csatlakoznék az elöttem szólóhoz...A civiles jelöltek,a becsület mintaképei.Törökné Gál Éva,legutolsó húzása az volt hogy hazahúzta pici narkós fiát,aki kint aludt egy padon a kocsma elött miután összehányta az egész helységet.Majd csak útána hívta ki a rendörséget.Szép volt Éva...
Dani zoltán,alkoholista aki ha az apukájától leste el a tudást,akkor lassan
ő is nekiállhat házat épiteni a fiainak közpénzböl,igaz ő még csak képviselő.
Szőke Csaba,hát ő egy igen ritka állatfaj,számtalan "JÓ ÖTLETÉVEL" csak a feljelentő szerepig vitte,szégyelheti magát...
Csonka Edina,őt én sem ismerem,csak annyit hallottam róla hogy rendes ember
kár hogy az Árpád megvezette.Benne azért bízom egy kicsit...
Fenyvesi Árpád polgármester,dolgozni sosem szeretett,mindig csak az irányitást vállalta magára.Elvált ez igaz,azóta majdnem mégegyszer.Belevágott egy eleve halálra itélt vállalkozásba,ez az a bizonyos kisállattemető.Tönkretett egy jólmenő vállalkozást mert mindig másokkal akar dolgoztatni.Remélem ránk nem ez fog várni...Az édesanyja szociális otthonban lakik,mert kellett a vagyon.Elfelejtette leírni hogy rokkantnyugdíjas és megélhetési gondjai vannak.Kiváncsi lennék rá,mekkora fizetést szavaz meg neki a testülete! Idős asszonyokat zaklatott telefonon.
Az itt élő embereket arra bíztatta hogy jelentsék fel egymást,pontosan ő a felelős a falu megosztottságáért.Képes órákra betelepedni mások otthonába,mivel neki sosincs semmi dolga ezért rá ér,csak mások nem de ez őt sosem érdekelte.Ellentmondást nem tűri,mindig neki van igaza,ha nem akkor is.Azt hiszem ő csak akasztott ember nem volt még,belevágott már mindenbe és semmiből sem tudott meggazdagodni,a munka az távol áll tőle.
Ugye milyen könnyű másokat mocskolni...Most hogy a Donki visszavonul,lehet hogy csinálok egy blog-ot,kezdek ráérezni az ízére.

Vállalások:Sárga lámpa,Bicikli út,Öltözö zuhanyzó...Bla bla bla.
Szentkútpusztára meg majd ha a pályázat engedi,ezt jól beszoptátok megint..."Köszönjük"nektek Szentkútpusztaiak!!!
Mert ugye számolni ti is tudtok,Szemelybe nem ezek az emberek kellenek,ez kiderült.És külön köszönet még azoknak akik nem mentek el szavazni...

És végül egy idézet: ISTEN ÓVJA SZEMELYT

Dzoli0809 2010.10.06. 16:17:16

@Be...Vándorló: És te sokkal jobb vagy a többi embernél?! Egyáltalán nem, sőt, neved nem mered felvállalni, és csak másokat nézel, saját magadba meg nem.

Dzoli0809 2010.10.06. 16:24:32

@szemelyért: 4 év, ennyi egy ciklus, most már vége eldőlt, majd kiderül mi lesz. Ha nem lesz jó, akkor 4 év múlva lehet majd változtatni.

Dzoli0809 2010.10.06. 16:51:40

Tisztelettel: Ifj. Dani Zoltán
süti beállítások módosítása