2010.02.28. 22:00| Szerző: donki

 

Rendkívüli napra nyugodott Szemely lakossága, 2010. febr. 26-án este, ugyanis a falu önkormányzatának képviselő-testülete 18 órára Közmeghallgatást hirdetett meg.
Hogy mi ebben a rendkívüli? Csak annyi, hogy nem minden évben tartja kötelességének a képviselő-testület, hogy beszámoljanak az elmúlt esztendő munkálkodásáról, és a nép megismerhesse a „felkentek” terveit.
 
Mentségükre szolgál, hogy 2009-ben égett a vastagbőr, és szolivörösen mégsem állhattak a nyilvánosság elé. Meg hát, fontosabb ügyekben voltak érdekeltek, úgymint a „Boszorkány-per”, és a szegény Kovács Pál szemelyi rokkantnyugdíjas „Bikacsökös ámokfutása” bírósági büntetőperében. 
 
Most viszont úgy gondolták, ha már oly sikeresen megőrizték Szemelyben a „királyság” intézményét, akkor megmutatják, mit serénykedtek a „falu érdekében”.
Különben is ami kötelező, az kötelező! Nem is beszélve arról, hogy milyen iszonyú gáz lett volna, ha az új körjegyzőnő, mindjárt egy törvénysértéssel kezdené a tevékenységét.
És lőn közmeghallgatás, egy nem titkoltan közhangulat-javító karácsonyi ajándékosztással.
Nem én hibbantam meg, csak az önkormányzatnál most jött el a karácsonyi ünnepség ideje, amikor is a 2009. évi környezetszépítő verseny –anno: Tiszta udvar, rendes ház-eredményhirdetése okán némi oklevél és pénzecske átadására, az arra érdemesek számára.
Így nem csoda, hogy szinte rekord létszámú kb. 40 fő, tisztelte meg jelenlétével a nagy eseményt. Csak érdekesség, hogy a jelenlévő képviselőknek valahogy nem akaródzott a polgármester és a körjegyző mellett helyet foglalni. Inkább a hallgatóság közé vegyülve pislogtak a mentoruk felé. Máskor bezzeg nem ilyen szemérmesek, ha szavazni kell.
 
A kötelező tiszteletkörök után, a tisztelt nagyérdemű megismerhette az önkormányzat emberfeletti erőfeszítéseinek következtében elért –publikus- eredményeit.
Mintegy 25 percen keresztül sorolva lettek a dicsőségek.
Mert mi is történt 2009-ben?
  • Nyertünk egy falubuszt
  • Garázst építettünk támogatásból riasztóval, távirányítóval
  • Minden évben pályáztunk, és nyertünk is a CÉDE pályázaton
  • Támogattuk a házfelújításokat, kapubejáró, kerítés, tető, tatarozás
  • Faluújság létrehozása
  • Környezetszépítő verseny
  • Pályázaton nyertünk 6 milliót a játszótérre
  • Kultúrház /Horvát Nemzetiségi Ház/ „címbirtokosság” elnyerése
  • Fásítás a kocsma mögött /130 db szilvafa/
  • Tanulók támogatása
  • Karácsonyi ajándék a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak
  • Bursa támogatás a főiskolásoknak
  • Fizettük a költségeket
  • Megőriztük a likviditást, nincs tartozása a falunak
  • Tartalékunk 28 millió Ft.
  • Belső ellenőrzés eredménye: dicshimnusz a lelkiismeretesen jól gazdálkodó önkormányzatnak
Kovács Pál: „Ha Magyarország így működne, akkor most nem beszélnénk válságról”
/Éljen, éljen! Kovács Pált miniszterelnöknek!/
 
És jöttek a 2010-es tervek:
  • Szőlőhegyi közvilágítás /fele-fele lakossági és önkormányzati pénzből/
  • Traktorvásárlás /a réginek túrós a háta/ potom 7,6 milla
  • Pályázatok: kocsma-bolt felújítás
  • Parkosítás 10 milla
  • Kultúrház /HNH/, ha jön az 55 milla, a többi 85 millát összedobjuk
  • Regionális borversenyes falunap profiknak és amatőröknek
  • Elkülönítve a pénz: Bursa, nyugdíjasok, gyerekek, beiskolázás
  • Környezetszépítő verseny
  • Közmunka program
 
Szem nem maradt szárazon, a büszkeségtől csak úgy ragyogott Kovács Pál arca, de azért szerényen megjegyezte:
„Ezt munkának fogom fel, nem büszkeségnek.”
/Mint, ahogy azzal sem dicsekedett, hogy 2009-ben a bíróság jogerősen elítélte garázdaságért és testi sértésért/
 
Nos hát ennyit röviden, az eredményekről és a tervekről, tessék kérdezni. Szóljon az, aki ezek után még talál valami kivetnivalót az önkormányzat tevékenységében. Némi ájtatos csend következet, mely után általában véget is szoktak érni az ilyen jellegű összejövetelek. Nyugodtan és elégedetten hátra lehet dőlni. Na ez is meg volt! Kipipálva.
 
Azonban ezen az estén nem így történt, mert ami ezek után jött, az alapjaiban kérdőjelezte meg az eddig elhangzottakat.
Ezért most megkérem a gyengébb idegzetű „royalistákat”, hogy innen már ne olvassanak tovább, mert esetleg összeomlik a „királyságba” és az „uralkodóba” vetett hitük!
 
Mert a kérdések csak jöttek, jöttek. Nem vádaskodva, csak pusztán lájtosan érdeklődve.
Hol a képviselőkhöz, hol a polgármesterhez, hol a körjegyzőhöz. Jobbára a költségvetési beszámolóhoz és a tervezethez kapcsolódva.
A válaszok megdöbbentőek, és egyben elgondolkodtatóak:
„Nem nyilatkozom! Nem olvastam! Nem tudom! Miért nem szóltál, hogy ezt fogod kérdezni!
Nem tudom mire költöttem el a pénzt! Kérdezzék a körjegyzőt! Nem tudom mennyi! A számok nem maradnak meg a fejemben! Ilyen apróságot nem szoktam megjegyezni! A körjegyzőségen érdeklődjenek!”
Közben ugye, milliós nagyságrendű pénzköltésekről volt szó.
 
Néhány pillanat alatt kiderült, hogy a képviselő-testületnek halvány fingja sincs arról, hogy miről szavaznak, és mit döntenek el a polgármester vezénylésére. Sőt, a testület nevében kiírt pályázatokra beérkezett jelentkezők pályázati anyagát még csak nem is látták, nemhogy olvasták volna.
-Nem nyilatkozom. -mondta MM képviselő, -akinek a nevét nem irom le-, aki már időtlen-idők óta rágcsálja a képviselők sanyarú kenyerét.
-Miért nem jelezted, hogy ezt fogod kérdezni. -így az alpolgármester BI, -akinek a nevét nem irom le.
-A legolcsóbbat választottuk. -érvelt BM képviselő, -akinek a nevét szintén nem irom le.
Különben is a Pali bácsi mondta: Óccó. Ha óccó, akkor biztos jó. Pali bácsi mondta: Óccó!
Ezért, aztán megszavazták!
Így fordulhatott elő, hogy az uniós normáknak megfelelő játszótérre kiírt pályázatra, melyet az „állam bácsi” 6 millióval támogat, a derék képviselőink félredobva az évtizedes múlttal, és referenciákkal rendelkezők ajánlatait, -bocsi helyesbítek, le se tojták-, helyette egy pécsi Rellüm Kft. nevű, informatikai céget bíztak meg, mert annak az ajánlata volt a legóccóbb.
Persze az igaz, hogy még sohasem építettek játszóteret, de virtuálisan tök jók. A nyomós érv, a polgármester ismeri a főnököt, a többiek meg úgyis becsapnák a szegény falusi polgit. Inkább az ismerős cimbi építsen, még ha nem is ért hozzá, mint az idegen szakemberek.
Mutyi itt, mutyi ott! Hopp a pénzünk elfogyott!
Mert minél több alvállalkozón keresztül megy át a buli, az nekünk annál jobb -érvelt Kovács Pál, hivatkozva a kereskedelmi tapasztalatára. Hűha!
A bolt pályázattal kapcsolatban, pedig a polgármester egyik hazugságból vergődött a másikba.
 
Kezdett rezegni a léc, mert jött még néhány „apróság”.
Ugyanis valahogy elfelejtődött a rublikákba bekönyvelődni a Sárosácz család 200 ezres újságtámogatása, pedig azok befizették, ha már felajánlották. Nem egyezett a Bursás támogatások összege. Na, bumm, most az is baj, hogy 140 ezerrel többet írtak be?
 
És ekkor következett a megdöbbentő hír, melyre mindenki felkapta a fejét.
Kovács Pál kijelentette, hogy Szemelyben nincs is polgármesteri hivatal, mert mi mind rosszul vagyunk informálva.
Nincs polgármesteri hivatal, mert nincs apparátus. Kozármislenyben van apparátus, tehát ott a hivatal, és ha bárkinek kérdése van, forduljon azokhoz. Hiszen ő ilyen, csip-csup ügyekkel nem fog foglalkozni, hogy mikor és mire költötte el a falu pénzét.
 
Más. Két új számítógép lett vásárolva, a polgármester szerint a KIHOP pályázat 1 milliós támogatásából, ami valami ok miatt csak 800 ezerre sikeredett az elszámoláskor. Azonban a két számítógép még egyszer le lett könyvelve, mint önkormányzati kiadás.
Itt már Kovács Pál kezdte elveszíteni e fonalat, mert akkor, szerinte az önkormányzat vásárolta, de nem tudja, hogy kitől, és mennyiért. Viszont, akkor mire lett elköltve a KIHOP pénz? A válasz: Nem tudom. Nem emlékszem.
Ó, az a fránya memória!
 
Helyette vannak a nagy tervek, melyeknek célja a falu összes pénzének elköltése.
Ha lesz Horvát Nemzetiségi Ház, -mert az kell 140 millióért-, azt még az unokáink is nyögni fogják.
Ha nem lesz HNH építés, akkor lesz bolt felújítás, traktorozás és lesz 10 milliós parkosítás, hogy a pottyantós jól mutasson a kultúr romjai mellett. Ha az se lesz, akkor utakat aszfaltozunk! De egy kanyi fillér se maradjon őszre az új önkormányzatnak!
A lényeg a terv teljesítése, elvtársak! Előre a 0 Ft-os pénzmaradvány megvalósításáért!
Majd megemlegetik még, hogy ki volt az a Kovács Pál!
 
A nagy vihart kavart „királyi-sztráda” építésének megfinanszírozása, viszont már súlyos esetnek bizonyult. Köztudott a történet, a királyi udvartartás akarta, így hát magának meg is szavazta a 3 millás közpénzt az útjukra. Nyertek hozzá „álam-bácsitól” 4 millát, ez összesen 7 millió. Az út 12 milliós költségét elfogadta a testület, úgy, hogy a maradék 5 milliót az érintett gazdák örömmel kiperkálják. Tehát így az önkormányzati pénzfelhasználás csak 3 millió.
Ehhez képest az út ára az elkészülte után 16 milla lett, a gazdák csak 2 milliót csöngettek, a meglévő 7 millióval együtt ez csak 9 millió. Viszont a kivitelező ki lett fizetve! Igy a falunak már 10 milliója bánja a "királyi-sztráda" megvalósulását.
Valaki belenyúlt a kasszába! Na kicsoda fizette ki, és miből?
Kovács Pál a falu megtakarított pénzéből. Utólagosan jóváhagyandóan a testület által.
„Amint megjelenik a számla, én abban a pillanatban felhatalmazást kapok a képviselőktől!”
Puszi-nyuszi! Tehát ez a képviselő testület feladata! Fiúk, fedezzetek!
Ha meg beüt a krach? Nyugi Fiúk, hozok majd narancsot.
 
Ekkor némi dezsavű telepedett a teremre. Mintha már egyszer itt ezen a helyen, 2008-ban, egy bizonyos lakossági fórum alkalmából elhangzottak volna bizonyos figyelmeztető mondatok a közpénz esetleges törvénytelen felhasználásáról. A becsületükben súlyosan sérültek bíróságra vitték még csak a feltételezést is, hogy netalán valaki közpénzből fogja fedezni a hiányzó milliókat a "királyi-sztráda" kapcsán.
És a jóslat beteljesedett...
Ráadásnak itt a híres Kovács Páli indoklás, csak úgy csípőből, elborult képpel üvöltve, hogy mindenki megértse:
„Hét millió kintlévőségünk van, köszönhető a civil szervezetnek!
A civil szervezet bűne.
A civil szervezetnek köszönhető, és köszönhető az internetre feltett gúnyolódó írásnak a korrupció vádjával!
És ez az Önök bűne!
A hét millió Ft-os kintlévőség az Önök bűne!
A falu pénzéből ki lett fizetve.
Az a bűne, hogy az emberek nem fizették be! Feluszították az embereket!”
 
Lehullt a lepel...a király meztelen!..., vagy esztelen? Hiába a becstelenségnek nincs határa.
És ez várható a tervezett beruházások során is?
Vagy megállítja valaki a "Négyek bandáját"?
 
Hogy is mondja a leendő uralkodó párt: "Itt az Idő!"
/pártállástól függetlenül egyet érthetünk vele/
 
Ui: Végezetül a szájak ízének befolyásolására, tett még egy gyenge kísérletet az ájtatos manóvá visszavedlett polgármester.
Kiosztotta a „Tiszta udvar, rendes ház” jutalmait, a 21 szerencsés kiválasztottnak...
 

Fosztogatás elött egy kis osztogatás...

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr11797753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turulspot 2010.03.02. 10:58:35

Há gácsók, emmá csiszta Gilvánfa!
Egy elítélt vezeti a falut, az orránál fogva! A csekély értelmű képviselő-bocsok, meg azt hitték babazsúrra hitták meg a népet.
Javítsatok ki ha tévedek, de a két Mihály nem a gazdasági bizottság tagja? Nehogy má nem tudnak a lenyúlásokról? A gógyés Pálkó, meg majd jól rájuk kenyi a szart! Aztán majd sipákolhat a nagyasszony, hogy az ő Misikája talpig bücsületes, csak buta. De má késő lesz nyivákolni!
A Pálkó meg a hazugságaival elmehet oda ahova való...a sittre, és viszi magával a bandáját is.
És még van pofája kimondani, hogy a civilek a bűnösök...ja meg a hásságyi lapály...mert nem hagyják őket nyugodtan lopni!

erbz 2010.03.06. 07:04:06

Kérdés a másik két képviselö hol járnak?mert nem szeretnek megjelenni az ilyen helyeken.Nem kell félni nem az elsö,hogy 0 a lové.az is megtörtént,hogy minusz volt a kezdö lové mert a D.polgármester el mutyizta.na de ezt nem kérdi senki.Én meg vagyok elégedve hiszen meg van szinte minden /király na meg a parasztok na de nem a földmüvesek mert azok dolgoznak,hanem ti akik nem csináltok semmit.A p.csa rázás az megy nektek de az,hogy értelemes kampányt csináljatok.Bhöö.na és te mikor kinek a pártját fogod.Hol a Paliét,hol az Árpiét.Amugy nekem semmi bajom veletek mert én szoktam néha inteni neked amikor betérsz ebbe a szép faluba.Ja de már nem.
U.I.
van mit sepergetni a portátokon mert ezzel a modorral nem lesztek királyok
csak sunko parasztok.

Üdv Erb Zoltán a lakó
süti beállítások módosítása