2009.09.15. 15:15| Szerző: donki

Megjelent Szemely Község Önkormányzatának faluújságja! A tervek szerint negyedévente megjelenő kiadvány, immár a második számmal örvendeztette meg a falu lakosságát és egyben az önkormányzat saját magát. A 12 oldalas kiadvány megjelenésében erősen hajaz a Magyarországi Horvátok Hetilapjára. Ez nem csoda, hiszen a szerkesztőség tagjai között átfedés tapasztalható, másrészt a Szemelyi Hírmondót is horvátok szerkesztik és adják ki.

 

 A dizájner meg csak ezt a formátumot tudja... A névválasztás egyedisége meg önmagáért beszél.

A szemelyi lap főszerkesztője Sárosácz Márk Tibor, aki 200.000 Ft-os támogatásával megalapozta a helyi újság létét, joggal rendelkezik a tartalom felett. A fő törekvés, hogy az önkormányzati lap által nyújtott információs élményanyag kellőképpen ellensúlyozza a szemelyi ellenzék "ÚJHULLÁM" újságját. Vagyis ráfér egy kis fényezés a szemelyi önkormányzatra. Ezt a testület is belátta és anyagi támogatással szorgalmazta a "glasnik" megjelentetését.

Csakhogy az önkormányzati fejekben megállt az idő. Ugyanis Szemely önkormányzata már évek óta nem Horvát Nemzetiségi Önkormányzat! Akkor még érthető lett volna az ilyen kiadvány léte. Azonban, hogy a 70 %-ában magyarok lakta település önkormányzata ily nyíltan nyal a kisebbség felé, felveti a "kéz kezet mos" elvének alkalmazását. Jó példa erre a kultúrház átjátszása önkormányzati döntéssel a csak névleg létező Horvát Nemzetiségi Ház alapítványnak.

A kétnyelvű újság tartalmában megfelel a nagy "glasnik" tematikájának. Nyomon követve a horvát kisebbség mindenapjainak prezentálását. Nincs is ezzel semmi baj, de ez a helyi Horvát Kisebbségi Önkormányzatnak a feladata. Tehát az újság róluk és nekik szól. Pláne, hogy a nagy kétnyelvűségben néha elveszik a cikkek magyarra fordítása. És mi van a faluban lakó németekkel? Nekik nem szól a faluújság?

A valódi funkció elveszik, hisz a negyedéves időszak átölelése, a cenzúrázott információkkal való manipulálás következtében a valódi információs tartalom a semmibe vész. Nem beszélve, hogy a lapban reklámozott önkormányzati honlap a www.szemely.hu továbbra sem működik. Persze nem véletlenül! Így megmaradnak a múltba révedő irományok, a riportoknak álcázott "dicsértessék a Pali-bácsi", és a senkinek semmit mondó "létfontosságú" szösszenetek.

Azt viszont mind a két számból megtudhattuk, hogy Szemelyben csak a horvátok érnek valamit. Ugyanaz a néhány, unalomig ismert arc néz ránk, akiket persze jól ismerhetünk a bírósági tárgyalóteremből is. A hagyományápolók dicsőitése, akik persze nem Szemelyben űzik az ipart, hanem Kökényben, de büszkék vagyunk rájuk.

Viszont önkormányzatilag nem vagyunk büszkék azokra a szemelyi fiatalokra és a nem fiatalokra, akik Szemelyben ápolják a horvát kultúrát, és az ország számos településén fellépéseikkel dicsőitik a falujuk Szemely nevét. Ők továbbra is senkik, mint azok is akiknek már nagyon elegük van a falu vezetőinek porhintéséből.

Azonban az újság a maga nemében szép, gusztusos, jó kézbe venni.

Elolvasni viszont teljesen felesleges, mert ez nem nekünk és nem rólunk szól. Információ értéke annyi mint a "Zsiga viccei"-nek.

Viszont a szlogen találó és érvényes az egész önkormányzatra!

"Az őszinteség nem azt jelenti, hogy mindent kimondunk, amit gondolunk, hanem azt, hogy meggondolunk mindent amit kimondunk."

Tehát akkor, Hazudunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1001383985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócka 2009.09.15. 15:54:21

"Az őszinteség nem azt jelenti, hogy mindent kimondunk, amit gondolunk, hanem azt, hogy meggondolunk mindent amit kimondunk."

Szép gondolat, de nem jelenet semmit! Közhely!
Szeretném, hogy egy egyszer valamiről - bármiről - mondanád azt, hogy jó!
Például:...... (sok mindent ide lehet írni "felekezet" NÉLKÜL CSAK ÚGY , IGY GONDOLOD!

donki · http://szemelyinfo.blog.hu 2009.09.15. 16:18:33

@Kabócka: Jó! Egy csomó dolgot leírtam ami jó. Csak jót és szépet. Mi kell még?
süti beállítások módosítása