2010.07.28. 12:00| Szerző: donki

A híradások nap, mint nap beszámolnak a trükkösök „áldásos” tevékenységéről, hogy hol, mikor, és éppen kit sikerült megkopasztaniuk. Az áldozatok általában azok közül kerülnek ki, akik még hisznek az emberi jóságban, a segítőkészségben, és abban a páratlan szerencsében, amelyik végre az életben egyszer őhozzá is bekopogtat.
A trükkök tárháza kifogyhatatlan, hisz újra és újra felbukkannak a „feltöltőkártyás”, a „csak egy pohár vizes”, a „pénzt hoztam, de nincs apróm”, az „értékes egészségmegőrző masinát küldtek önnek” típusú átverések. Közös bennük, hogy vadidegenek kopogtatnak, telefonálnak, kérnek bebocsátást a leendő áldozat otthonába. A megnyerő modor könnyen elővigyázatlanná teszi az embert. Egy szempillantás alatt, huss, már el is tűnt a féltve őrizgetett pénzecske.
A legtöbb esetben soha többé nem látja az áldozat, sem a pénzét, sem az elkövetőt.
Ilyenkor marad a sopánkodás, az átkozódás, és a remény, hogy a bűnöző előbb-utóbb lakat alá kerül. Védekezésül meg marad az idegenekkel szembeni nagyfokú bizalmatlanság.

 

Igen ám, de mit tehet az, az egyszerű állampolgár, akit nem idegenek, hanem a saját falubeli szomszédai, a település választott vezetői, akik éppen az állampolgár bizalmából kerültek a „magas” tisztségükbe, és a hivatali döntésekre hivatkozva, verik többszörösen át.
Pedig a bűn akkor is bűn, ha nem egy idegen, hanem egy jó ismerős követi el ellenünk!
Vagy nem?

Úgy tűnik, Szemely községben nem!
A történet dinnyehéjban...
A Kovács Pál polgármester –Pali király- által vezetett önkormányzat lelkes bólogatói, -Bosnyák, Buják, Miátovics képviselő urak-, elhatározták, -még anno 2007-ben-, hogy kielégítik az uralkodó szűnni nem akaró útépítési vágyait. Az már csak apró adalék, hogy amiről szavaztak az egy másik út –a Zrínyi köz- lett volna, de hogy-hogy nem a jegyzőkönyvbe már más helyrajzi számok kerültek. Spongyát rá!
Így már neki is lehetett fogni a szőlőkhöz vezető két bekötőút kavicsozásának, némi önkormányzati és állami pénz felhasználásával.

Az utakkal érintett telkek gazdái persze kaptak egy kis értesítőt, hogy útfejlesztési hozzájárulást kötelesek fizetni, 40.000 Ft-ot telkenként. Na ez az összeg sem volt mindig annyi, mert a lakossági önrész 12.000-ről indult, hiszen 76 telket érintett az útépítés. Csakhogy az önkormis cimbik közül voltak, akiknek több telke is van. Az önkormányzat a haverok érdekében gyorsan eltüntette –papíron- a telkek felét, így már csak 38 maradt, de így meg nem jött ki a végösszeg.
Nosza kerekítünk, 30! Mi 30? Ja akkor 40.
Így, aztán akinek egy telke volt, az is annyit fizetett, mint akinek nyolc!

A gazdák megkapták a pöcsétes papírt, hivatalosan aláírva, dörgedelmes záradékkal.
És fizettek. Ki egyben, ki részletekben. 95 %-osan teljesítették az ukázt.
Csakhogy a telhetetlen önkormányzat, olyant is fizetésre kötelezett, aki nem is használja az utat. No lett is ebből elégedetlenség, meg panasz a „magasságos hivatal” felé.

A „magasságos hivatal” 2008. májusában, meg jól megállapította, -a szakértők bevonásával-, hogy itt nem is történt útépítés, csak kavicsozásos felújítás.
Tehát ezért nem lehet hozzájárulást beszedni az emberektől! Punktum! Sőt vissza kell fizetni az eddig beszedett pénzeket.
Na de Pali királyt és képviselőit nem olyan tuskóból farigcsálták, hogy csak úgy parancsolgassanak nekik a „magasságosék”!
Azért, hogy a kecske is jól lakjon, töröltették az útépítés mellékletét, amelyben a fizetésre kötelezettek névsora található, a káposztát meg elrakták.

Ugyanis a gazdákat nem értesítették, hogy nem kell fizetni, azok meg továbbra is tejeltek. A befizetett pénzeket meg nem adták vissza.
Bizonyára úgy okoskodtak, ha a pénz már zsebben van, maradjon is ott.
Vagy talán azt gondolták, hogy a gazdák csak úgy önszántukból, ajándékként adták a 40 ezreket az önkormányzatnak?
Békekölcsön, téglajegy, vagy mi? Na, ne má!
A visszajáró lóvét meg eltapsikolták? Bizonyára.
Hiszen ha nem, akkor miután forró lett a talaj a testület talpa alatt, -az ügyészség már kutakodik az ügyben-, és eldöntötték, hogy visszafizetik két év után!!! a pénzeket, miért kell még három hónapot várni az érintetteknek?
Mert az a pénz már nincs meg!
Nyilvánvaló, hogy a lekötött megtakarításhoz /kultúrház/ kell nyúlni.
-De nyugi, megkapjátok a pénzt, még a választások előtt!-

Remek kampányfogás! Közpénzből!
Innentől kezdve imába lehet foglalni a drága jó polgármester és a képviselők nevét, hogy milyen rendesek, és visszaadják az emberek pénzét. Igen, igen, mert ez Szemely!

De, gondolkodjunk már!

Tehát 2007-ben, egy önkormányzatnak álcázott „trükkös” társaság utat ígért az embereknek, akik ezért fejenként 40 ezret fizettek. Összesen 1,1 milliót. Mikor kiderült, hogy az emberek nem azt kapták, amiért fizettek, a csalók nem adták vissza a pénzt, hivatkozva arra, hogy az emberek nem kérték vissza. Csakhogy az emberek nem is tudták, -hiszen ezt jól elhallgatták-, hogy visszajár nekik az összeg. Érdekes módon, amikor fizetni kellett, volt hivatalos papír és felszólítás. Amikor vissza kéne adni, már nincs.
Mikor, pedig a lebukás szele megérinti a bűnbandát, ájtatos képpel bejelentik, hogy tessék visszaadjuk a pénzeteket, amit két évvel ezelőtt eltulajdonítottunk tőletek!
De nem most, még egy kicsit fialtatjuk.
Majd pedig benyúlnak, -na, nem a saját zsebükbe-, a falu közös kasszájába és abból a mindenki által megtakarított összegből fizetik vissza a pénzt!

Ez olyan, mint amikor a csalók, akik két évvel ezelőtt 40 ezret kicsentek a pénztárcádból, most nagylelkűen visszaadják úgy, hogy közben megkaparintva a bankkártyádat, az összeget a folyószámládról veszik le. Tehát duplán károsítva meg a balekot. Ügyes!
És ezért még hálásnak is kell lenni!

A Dubravai út esetében 2008-ban ezt a trükköt még meg is fejelték, hiszen akkor már tudták, hogy az emberektől nem lehet az ilyen jellegű útépítésekre hozzájárulást kivetni.
De az út kellett a polgármesternek és a képviselőknek. Ha 16 milla, akkor annyi!
Ezért jött a fenyegetősdi, meg a színlelt szerződéskötősdi, meg a kétharmados trükk.
-Ha a gazdák kétharmada befizeti, a többiekre kivetjük adóként.-

Így aztán a királyi slepp gyorsan be is kezdte csöngetni a 85 ezreket, hogy ezzel is rávegyék a többieket a fizetésre.
Csakhogy a 130 gazdának nem igen akaródzott a hozzájárulás, hiszen azért már egyre többen megértették, hogy törvénytelen, amit az önkormányzat művel.
Persze voltak, akik megijedve a következményektől inkább megszabadultak az ingatlanjuktól –áron alul.
És voltak akik, ezt a helyzetet kihasználva újabb, és újabb ingatlanokkal gyarapították a vagyonukat.
Mivel a kétharmados trükk nem jött be ezért, most azok számára is, természetesen vissza lesz fizetve a hozzájárulásuk –összesen kb. 2,3 milla-, akik csalással akarták az embereket rávenni a pénzük odaadására. Most a csaliként bedobott pénzeket visszateszik a zsebükbe.
És honnan? Természetesen a falu közössége által megtakarított pénzből!

Itt a piros, hol a piros?
Mi meg csak ámulunk és bámulunk, és bambán elnézzük nekik, mert ők a mi nagytiszteletű képviselőink, akik oly rendkívüli erkölcsi érzékkel rendelkeznek, hogy a csalás mellett simán bevállalják a bűnpártolást, a hamis tanúzást, és büszkén válnak bűnrészeseivé a polgármester becstelenségeinek.

A trükkös idegenek esetében a közvélemény, a bűnözők szigorú megbüntetését követeli.
Talán joggal várhatjuk el a törvény szigorát azok esetében is, akik „jó” ismerőseink, akik a közvetlen falubelijük bizalmával visszaélve, hivatali hatalmukat bűncselekmények elkövetésére, és eltusolására használják fel, és szándékosan csapnak be törvénytisztelő embereket, és kárt okoznak az egész falu közösségének.
A köztünk élő „trükkösök” most éppen a falu kasszájának teljes kifosztásán munkálkodnak.

Ugyanis, Szemely Önkormányzata, testületi döntés(!!!) alapján jelenleg éppen 8 milliós utat építtet, az Ibolya utcában. A falu megtakarított pénzéből.

Megtehetik? Meg hát! Mert ez a szemelyi demokrácia... okt. 3-ig.

Ui: részlet a BAMA-ról, és a Dunántúli Napló 2010. júl. 28-i számából
 

Kis bűnökért is komolyabb büntetés járhat


2010. július 27. 19:02 Máté Balázs
Pécs–Budapest | Míg eddig pénzbüntetéssel megúszhatták a húszezer forintot meg nem haladó lopások elkövetői, a jövőben akár a börtönben is kiköthetnek – ez alól a fiatalkorúak sem jelentenek kivételt.

Az Országgyűlés a közelmúltban jelentősen szigorított a – kihirdetését követően hatályba lépő – törvényen.
 

A lopáson kívül ugyancsak elzárásra ítélhetik a húszezer forintot meg nem haladó értékű, sikkasztást, orgazdaságot, vagy ekkora összeget meg nem haladó visszaélést, csalást, szándékos rongálást, hűtlen kezelést elkövetőket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr652181859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZÉTA 2010.07.29. 09:09:05

Kiváló,tényfeltáró írás! Nagyon remélem, hogy sok-sok ember fogja olvasni, és felnyílnak a szemek arra a tényre, hogy egy cezaromániás polgármester és fenéknyaló képviselő-testülete miképpen garázdálkodik a falú pénzével, (népével)!
süti beállítások módosítása