2008.11.27. 20:52| Szerző: donki

Isten hozott!...vagy inkább az ördög küldött büntiből közénk, de mindenképpen üdvözöllek a Nagy Szemely Királyságban. Ahol köztudott még mindig a "bikacsök" az úr, hála a hatóságok szerencsétlenkedésének és a helyi önkormis társulat szégyenteljes működésének.

Az infócsatornák elzárva, szólásszabadság pofánvágva, a demokratikus emberijogokból meg, csak a kus/s maradt.

Csend, nyugalom, békesség és a nagy-nagy sötétség... de konkrétan ám, mert egy hete már közvilágítás sincs. Végre egységes lett a falu... Na persze ez nem maradhatott így sokáig, nosza lett is fény... a királyi szőlőhegyen, meg a király utcájában...a többieknek meg maradt a botorkálásos nyaktörés.

A drága jó médijja olybá félkapott bennünket, hogy már országszerte többet tudnak rólunk, mint a helyi pógár a falu és királya ügyeiről.

Ezért jött létre ez a blog, hogy hamár a testület nem akar, legalább a sötétség oszoljon. Ime a legfrissebb iromány a NÉPSZAVA, -ej ha egyszer nálunk is lehetne a népnek szava-, újságírójának a tollából. /ezt az újságot a faluban emberemlékezet óta nem látta senki/

Szemely roppant mutatós kis falu, a házak többsége új vagy szépen rendbe hozott porta. A közigazgatásilag hozzá tartozó Szentkútpusztáról, ahol a lakosság mintegy ötöde él, ugyanez már kevésbé mondható el, a faluval is sáros, kátyús út köti össze. A polgármester az első önkormányzati ciklus óta ugyanaz az ember.

Csend és rend honolt a Pécshez közeli, mégis sokak számára ismeretlen faluban egészen augusztus elejéig, amikor egy estén a polgármester, Kovács Pál bikacsökkel támadt a községi honlap szerkesztőjére. A falu első embere rendkívül nyájasan fogadott, de erről az egy esetről nem kívánt tájékoztatni. Így is volt miről beszélni, hiszen a legutóbbi testületi ülésen, és utána egy újságcikkben több törvénysértés is felmerült. Rendőrségi vizsgálat indult, amiért a polgármester egy népszavazási kérelem aláírásgyűjtő íveit kifüggesztette a hirdetőtáblára. A testület nyáron nem ülésezett egészen november elejéig, bár az SZMSZ-ében havi találkozó szerepelt. Ennek ellenére döntés született a beiskolázási támogatásokról, amit szintén szóvá tett a közigazgatási hivatal. A polgármester 18 éve nem tartott hivatalos fogadóórát, ehelyett a portáján várta a helybélieket. Ráadásul egy olyan út mentén élőket köteleztek fejlesztési hozzájárulás fizetésére, amelyről utólag kiderült: nem számít szilárd burkolatúnak, csupán javítottnak, így a lépés törvénytelen.

Kovács Pál nem késlekedett a válaszokkal. Mint mondta: ő a nap 24 órájában polgármester, bárkit bármikor szívesen fogad ügyes-bajos dolgaival. Testületi ülés azért nem volt, mert egyszerűen nem volt téma. A beiskolázási segélyekről meg februárban a képviselő-testület döntött, még arról is, hogy iskolatípusonként ez mekkora támogatást jelent, ő csak a kiosztás időpontját határozta meg. Az út után szedett közműfejlesztési hozzájárulásról Kovács Pál azt mondta: egy-két kivételtől eltekintve az emberek nem kérték vissza a pénzt, mert boldogok, hogy száraz lábbal tudnak közlekedni, kijutni a szőlőikbe, pincéikbe.

A legkínosabb talán mind közül az elmaradt népszavazás ügye. A referendumot egy civil szervezet, a Szemely Holnap Egyesület kezdeményezte, a kérdés pedig arra vonatkozott: egyetértenek-e a helybéliek azzal, hogy az önkormányzat napirendre tűzze Szentkútpuszta felzárkóztatását. A polgármester az aláírásgyűjtő íveket kifüggesztette a helyi hirdető­táblára. Úgy tudjuk: a civil szervezet szerint ez kimeríti a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt, továbbá a visszaélés személyes adattal tényállást is. A törvénysértést a helyi és a területi választási bizottság is megállapította, utóbbi információink szerint a rendőrséghez fordult. Kovács Pál elmondta: a személyi számokat letakarva valóban lefénymásolta és kifüggesztette az íveket, azért, hogy az emberek tudjanak és beszéljenek róla, mert ez segíthet az önkormányzat döntésében. – A Szentkútpuszta élhetőbbé tételével kapcsolatos napirendet november elején referendum nélkül napirendre tűzte a testület – így a polgármester. – Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy ezért népszavazást írjunk ki: szó nélkül megtárgyaltuk, eleget tettünk a kérésnek.

A polgármester abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy az egész hajcihő csak néhány ember érdekeit szolgálja, élükön a referendumot kezdeményező civil szervezet vezetőjével, Fenyvesi Árpáddal. Ő ugyanis a legutóbbi helyhatósági választásokon Kovács Pál ellenfele volt, várhatóan a következő alkalommal is az lesz, 2006-ban pedig viszonylag szoros versenyben, 143-120 arányban győzte le.

Fenyvesi Árpád szerint viszont itt nem választási vetélkedés folyik. – Az emberek tétovák, nem tudják, mi történik körülöttük – mondta. – A polgármester a testületre hivatkozik, utóbbiak meg a polgármesterre, de leginkább csak a kezüket lengetik. Az általa vezetett civil szervezetnek is két tagja van a grémiumban – vetettem közbe. Fenyvesi szerint próbálják is betölteni a funkciójukat. Határozottan elhatárolódtak például a polgármestertől a bikacsökös eset után.

Ez utóbbi, valóban kirívó esetről végül a sértett, Komor László számolt be, aki tavaly nyár óta szerkesztette Szemely honlapját, bár a polgármester szerint erre senki nem kérte és hatalmazta fel. Komor azonban úgy látta: ráfér a falura, hogy végre betekintést nyerjenek a testület munkájába, döntéseibe és azok következményeibe, így az ülésekről rendre hírt adott. A szájton fórum indult, augusztus negyedikén a szerkesztő összegyűjtötte három hónap hozzászólásait, kinyomtatta, majd eljuttatta minden portára, hogy a véleményekkel ne csak a húsz, internettel rendelkező szemelyi szembesülhessen. Komor szerint volt benne csipkelődés, de személyében senki nem bántott meg senkit. – A polgármester magához hívott aznap délután – így Komor. – Egy háta mögé­ rejtett bikacsökkel jött ki a kapuhoz, és ütlegelni kezdett vele. Komor hozzátette: az udvarban mások is voltak, egy ember biztosan. Meggyőződése szerint arra várt vagy vártak, hogy visszaüssön, ő vagy ők pedig mintegy védelmére keljenek polgármesterüknek. Ezt az esélyt Komor nem adta meg, inkább elfutott, a polgármester pedig utána, amíg az utcán játszó gyermekekbe nem ütköztek. Komor közölte: feljelentést tett a rendőrségen, amit megpróbáltak vele visszavonatni. Szerinte igyekeztek megfélemlíteni, így jobbnak látta, ha éjszaka rendőr ismerőseivel őrizteti a házát. Az egyébként illetékes pécsi rendőrkapitányság elfogultságot jelentett be, az ügyet a komlói őrs vizsgálja, Komor szerint nem nagy lendülettel. – Itt ez a stílus, a nyilvános megszégyenítés – így a honlap volt szerkesztője. – A véleményüket megfogalmazók neveit kipellengérezik, mert a referendum kapcsán ez történt, aki pedig mások véleményét közzéteszi, nyilvánosan megvesszőzik.

A településen véleménynyilvánító aláírásgyűjtést szervezett a Fenyvesi Árpád vezette civil szervezet. Azzal, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát, 145-en értettek egyet, azaz többen, mint ahányan legutóbb Kovács Pálra szavaztak.

Egyelőre ennyi, de a további infók már készülődnek, hogy kitöröljék a csípát a szemelyi szemekből... is...

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr73792104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása