2009.03.16. 21:04| Szerző: donki

"Oroszlán szívű légy s kevély! Ne bánd:
Ki zúg? ki átkoz? kardot rád ki ránt?
Macbeth legyőzve nem lesz, míg csak a
Birnami erdő nem mozdul maga." /Shakespeare/

 

Ám a Birnami erdő megmozdult, és szegény Macbeth király vesztét okozta.

 

A szemelyi erdő, -bizonyára megirigyelve a Shakespeare-i történet népszerűségét-, szintén megmozdult, és fenyegetően közeledett Szemely község házai felé.

 

Így nem csoda, hogy a helyi uralkodó Kovács Pál király, aki mindig is szívén viselte szegény népe sorsát, és aki egyben a helyi Erdőbirtokossági Társulás elnöke is, kénytelen volt a cselekvés mezejére lépni.

Mivel önhatalmúlag nem szokott Pali király dönteni, ezért bizonyára gyorsan demokratikusan haditanácsot tartottak az Elnökség tagjaival, Bosnyák András és Sárosácz György urakkal, sőt talán még az Ellenőrzési Bizottság tagjai, -Montagh Tibor, Sárosácz Márk Tibor, Uzon Mihály-, véleményét is kikérték a rendkívüli üggyel kapcsolatban.

Habár, bizonyára tudták, hogy vágási engedély nincs az adott területre, de itt mégis csak emberéletek forognak veszélyben!

 

Nosza, elő a „láncfűrészest”, hogy megelőzze a közelgő katasztrófát!

Felbőgött a gép, és a renitens fák már feküdtek is. A sikertől megrészegült „láncfűrészes”, azonban csak nem akarta abbahagyni a kaszabolást, és hipp-hopp már el is tűnt a kiserdő.

A jogkövető uralkodó bizonyára megpróbálta leállítani az esztelen pusztítást, de az a fránya gomb beragadt… repült a forgács, dőltek a fák… a végeredmény már ismert…

 

Azonban az Erdőfelügyelet, sajnos, vagy nem ismerte a Macbeth-i sztorit, vagy a pusztítás látványa kicsapta náluk a biztosítékot. Fotóztak, köböltek, osztottak-szoroztak, majd eljárást indítottak az illegális fakivágás ügyében.

Az, hogy mekkora büntit szabtak ki, egyelőre titok, de ha a párszáz köbméter kivágott fára gondolunk, megszorozva 10.000 forintjával, sejthető az összeg mértéke.

A baj nagyságát jól példázza, az az, eszement rohangálás, melyet produkáltak az Erdőbirtokosság helyi tisztségviselői, hogy kiderítsék, ugyan ki a frászkarika jelentette fel őket?

Hiábavaló igyekezet volt a faluban, házról-házra járva, szitkozódva, fenyegetőzve demonstrálni, hisz az Erdőfelügyelet nem itt lakik. De, a fűrészporral teli „jófejek” ezt már csak így szeretik… riogatni a nyugdíjast, a „bábost”, a „tésztást”, és fenyegetni mindenkit, aki nem tetszik valamiért.

Pedig csak tükörbe kellett volna bámulniuk, hogy meglássák, ki is a bűnös…

 

Egyébként, teljesen érthetetlen ez, az elementális para.

Hiszen az Erdőbirtokosság tagjai bíznak a 2007, január 12-én demokratikusan megválasztott tisztségviselőkben. Fel sem merülhet bennük, hogy netalán gond lehet a gazdálkodással, hiszen olyan karizmatikus egyéniség áll az élükön, mint a falu polgármestere Kovács Pál, aki még király is. Bizonyára tudja, hogy mit miért, és mennyiért, tesz?

Az a sajnálatos malőr, -a vágási engedély hiánya-, nem okozhat problémát az erdőtulajdonosok számára.

Igaz, hogy ki lett vágva az erdő, de az elnök, az elnökséggel karöltve, bizonyára igazán jó üzletet csinált, hiszen eszük ágában sem lenne megkárosítani a tulajdonostársakat, és saját magukat. A fát jó pénzért el lehetett adni, (köbméterét többért, mint a bünti 10 rúgó), így a fa ellenértéke a kasszában lapul.

Nem is beszélve a tulajdonosok által befizetett 3000 Ft-os köbméterenkénti hozzájárulásokról, amiről természetesen mindenki számlát kapott, így igazolni tudja a befizetését.

Tehát pénz van a kasszában bőven. Az a néhány froncsi büntiként bőven kifizethető, na bumm, egy kis tanulópénz. Persze, már ezért is billentettek fenékbe tisztségviselőt.

 

Minden esetre, fő a bizalom!

 

Azonban, ha valami fatális véletlen folytán, mégsincs a kasszában, ennyi lové, akkor a nagy szemelyi erdőben valaki nagyot „sikított”. És nem a fűrész!

Szegény erdőtulajdonosok, akkor bizony nagyon megszívják. Mert vagy összedobják azt a pár zsetont, vagy a tisztelt tisztségviselőiket felelősségre vonva, kipenderítik, és most már tényleg beperelve őket kifizettetik velük a garázdálkodásuk árát.

 

De ez, persze, csak egy -rosszindulatú???- fikció, hisz senkise gondolja azt, hogy ezek, a falu „tiszteletreméltó” egyedei valaha is hozzányúlnának más tulajdonához, esetleg becsapnák, vagy netalán kárt okoznának a tulajdonostársaknak!???

 

Ez itt, Szemelyben nem fordulhat elő!

 

Ugye, nem???

 

Címkék: bukta erdő bünti  |   | 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr231006232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakac 2009.03.16. 22:36:32

Sok minden van amit nem tudsz, és sok közöd sincs hozzá. De elárulom, itt csupán 10 15 köbméter fáról van szó. Mivel abban az évben volt vágás engedély, a jogtalan fakivágás csak 6 db tölgyre vonatkozhat. Ha szabnak is ki büntetést, ettől sajnos egy erdőbirtokossági tag sem fog gyarapodni, de még a fák sem kerülnek vissza a helyükre. Tehát a feljelentés csupán a te májadat hizlalja. De neked az erdővel egyáltalán nem kellene foglalkoznod. Ráadásul neveket írsz le, felelőst ként, holott ez a felállás évekkel ez előtt megváltozott. De nem érdekes, csak azt szeretném ha az esetleges rágalmak le írásáért te is vállalj felelősséget, különben a szavaidnak nincs súlya. Szerintem te már ezt eljátszottad.

szemcsi 2009.03.19. 19:16:37

@Vakac: Ha csak 10-15 köbméter fáról lenne szó, akkor mire volt az a nagy hiszti az illetékesek részéről?

donki · http://szemelyinfo.blog.hu 2009.03.20. 17:45:40

Néhány "kedves" kommentező már számtalanszor a tudomásomra hozta, hogy "semmi közöm"(!?) a Szemelyben történő eseményekhez, sőt többször is kinyilvánították, hogy az itteni v(iszonyok) a legcsodálatosabbak, és a változásra semmi szükség!
Most, hogy én is a tudomásukra hoztam, hogy semmi közük a magán-blogomhoz, mindjárt durcik lettek, szólásszabadságról, szabad véleménynyilvánításról papolnak.
De, hát ez csak egy blog, akkor mit szóljanak azok, akik a szemelyi közéletből vannak tizenvalahány éve kirekesztve!
süti beállítások módosítása