2010.02.12. 16:00| Szerző: donki

 

2010. február 11-én, a szemelyi képviselő-testület tagjai, -a három hallgatag, és a két értetlen-, a Mindenható Kovács Pál vezényletével testületi ülést tartottak.
Az apropó, hogy szentesítsék a szentesíteni valókat, és nem utolsósorban az új körjegyzőnő hazai vizeken történő debütálását is megejtsék. Ennek örömére a jegyzőnőt elkísérte Valika is, aki Valika néven lett bemutatva a polgármester jóvoltából.
A hölgyek nagylelkűen szemethunytak azon a taplóságon, hogy elsősorban a cimbik lettek köszöntve, és csak másodsorban a jegyző és kísérője. Harmadsorban meg nem lettek köszöntve az érdeklődők, és a kisebbségi önkormányzat elnöke sem. Hiába, no, „bunkó vagy bagszi”.
 
Nekiveselkedve a napirendipontoknak, Szemely község gazdálkodásának 2009. évi beszámolója, és a 2010. év költségvetési tervezete került „megtárgyalásra”.
Átérezve a falu életének sarkalatos pontját, a képviselő urak két perces néma csenddel adóztak a beszámolóban és a tervezetben szereplő, -a számukra bizonyára teljesen értelmezhetetlen-, számadatok sokaságának.
Majd bárminemű kérdés, vagy hozzászólás nélkül 4 igen /Kovács, Buják, Bosnyák, Miátovics/ és 2 nem /Dani, Szőke/ szavazattal elfogadták. Tehát innentől kezdve ismét szabad a pálya, hiszen jöhet a bevált szlogen: „ a képviselő-testület megszavazta”.
 
Ebben csak az a furcsa, ha valaki valamit nem ért, akkor miért nem kérdez?
Ha meg nincs kérdése, akkor miért nem szavazza meg? Vagy talán fél kérdezni?
Egyébként nem kell sok ész ahhoz, hogy a rublikákra pillantva kétségei merüljenek fel, még az egyszerű szemlélődőnek is.
Hiszen elég ha csak a képviselők javadalmaztatását megnézni, nyomban kiderül, hogy a betervezett 900.000 Ft-ból, csak 510.000 Ft lett kifizetve, tehát valakik nem kapták meg a járandóságukat. Hogy kik és miért? Ezt talán nekik kellene a legjobban tudniuk és érzékelniük. De úgy látszik a kicsire nem adnak.
 
Mint arra sem, hogy a kultúrházra félretett pénz eltűnt.
2007-ben még 22 millió volt, amely 2008-ban 12 millióként átvándorolt a Horvát Nemzetiségi Ház alapjába, és hogy-hogy nem 2010-es tervben már csak 3,1 millió.
Na ennyit azért nem romlott a forint még Szemelyben sem.
 
Vagy itt van a „királyi sztráda” lakossági hozzájárulása, az a bizonyos több mint 9 millió, melyből 2009-ben beszedtek kb. 2 milliót. Tehát mennyi maradt? 7 millió?
Egy fenét! Buta gyerek! Vissza az általános iskolába!
A helyes eredmény az önkormányzat szerint: 360 ezer Ft, melyet 2010-ben kívánnak behajtani.
Ha valaki sikítani mer, azt eltiltom a további olvasástól!
 
És ez csak néhány –milliós- apróság, hiszen van itt még jótékonykodás fűnek fának, az egerági sportkörnek, /bizonyára Egerág költségvetésében is szerepel a szemelyi sportolók megsegítése/, juttatások magánszemélyeknek, testvérkapcsolatnak stb. stb.
 
Persze lesz megint fűnyíró vásárlás is, no, meg kavicsozgatás is fél millióért.
Bizonyára meg van már a kivitelező is, hiszen az eddigi „úttörő”, 150.000 Ft-tal támogatta a falu önkormányzatát.
De hagyjuk ezt, hiszen nincs kérdés, nincs felelet. Csak szavazás.
 
Azonban, a második napirendnél, -„A falubusz működtetési szabályzata”-, kiborult a bili.
Aki elkövette, az egyik értetlenkedő, Szőke képviselő úr. Aki nem általlotta javasolni, hogy ha már a falubusz igénybevételét írásban kell a polgármester felé benyújtani, akkor az legyen szíves írásban válaszoljon, hogy engedélyezi, vagy sem.
 
Ettől aztán Kovács Pálnál elszakadt a cérna:
- Miért kellene ezt megtennem?
Ha Én egyszer azt mondom, hogy igen, akkor az biztos igen, mert engem úgy hívnak, hogy KOVÁCS PÁL!
Tetszik érteni? És a szavamat általában nem szoktam megváltoztatni... Különben is a faluban senki mással, csak a civil szervezettel van probléma.
 No erre nyomban felhorkant a civil szervezet jelenlévő elnöke, aki szót kért, hiszen érintett az ügyben, másrészt hivatkozva a civil szervezet tanácskozási jogára, a jegyzőnőhöz intézte a mondandóját, egyben figyelmeztetve a kötelességére.
De nem jutott szóhoz, mert a dühöngő Kovács Pál megfosztotta minden jogától. Legszívesebben még a levegőtől is.
 
E kellemes közjáték után folytatódott a Pali-show.
A játszótér pályázatra beérkezett árajánlatokkal elbíbelődtek egy kicsit, hadd nyugodjanak meg a kedélyek. A felkészültséget jól jellemzi, hogy a dec. 15-i határidőig beérkezett pályázatok árajánlati részét sebtében most adták össze némi segédlettel. Szerencsére voltak drága és olcsó ajánlatok is, és ismerős név is a pályázók között, így már nem okozott gondot a kivitelező, polgármesteri parancsra történő kiválasztása.
Mily meglepő, hogy az egyik nyertes a „királyi sztráda” megvalósításában is részt vett...
 
A bolti pályázattal kapcsolatban a műsor ismét a csúcsra jutott.
Köztudott, hogy 2010. jan. 10-től két hétig nem volt bolt a faluban, és nem a lakosság hibájából.
Újabb pályázat lett kiírva, majd gyorsan eltüntetve, az új bérlő fű alatt kiválasztva, a többi pályázó elhajtva. Így aztán, az új bérlő jan. 25-én megnyitotta a boltot, majd egy hét múlva a kocsmát is.
Ehhez képest a testületi-ülésen febr. 11-én, Kovács Pál nagy örömmel bejelentette, hogy a bolt és kocsma működtetésére kiírt pályázatra 4 jelentkező is akadt.
Majd álszent képpel megkérdezte, hogy felolvassa-e a pályázatokat?
Mi van? Meghibbantál Pali? Kb ez látszott a képviselők eddig sem sok értelmet sugárzó tekintetén. Inkább ne...
De, Kovács Pál folytatta a showt:
- Különben is ez a szavazás csak formaság, mert ez már korábban eldőlt, egy munkamegbeszélés során. A testületnek az lenne az egyedüli feladata, hogy helybenhagyja, a Robival történő megállapodást.
 
És ekkor ismét elhangzott egy oda nem illő kérdés, Dani képviselőtől:
 
- Mikor volt ez a munkamegbeszélés?
 
Most, tessék megkapaszkodni... Jön a mindent elsöprő válasz:
- Munkamegbeszélés? Az körülbelül január elején volt. Mert?
Önök nem voltak ott. Önök erre nem hivatalosak!...
 
Aha. Január elején, amikor még ki sem írták az új pályázatot... már megbeszélték, hogy ki lesz a nyertes, aki még nem is tudta, hogy pályázni fog. Itt valaki nagyon hülye, vagy annak néz mindenkit. De még nincs vége:
- Egy dolgot tisztázzunk...ha én önállóan valamiben döntök, ami a képviselő-testületnek a kompetenciája, ... tehát ha én döntök egy olyan dologban, amire nincs akkor testületi felhatalmazásom, dönthetek. Egy a lényeg, hogy azt utólagosan a képviselő-testület elfogadja.
Ez a lényeg! Soha ne felejtsék el, ez a lényeg, és ez a törvény. Ilyen egyszerű.
Nem éltem még ugyan vele...
Vagy legalábbis nem sokszor.
Milyen bájos!
Ez a lényeg! Érted? „Nem éltem még ugyan vele...vagy legalábbis nem sokszor.”
 
A soha és a nem sokszor, egy és ugyanaz a kategória Kovács Pálnál. És még büszke is rá!
Tehát ha lefordítjuk hétköznapira a példamondatot.
Soha nem hazudtam, vagy legalábbis nem sokszor.
Soha nem loptam, vagy legalábbis nem sokszor.
Soha nem ütöttem bikacsökkel, vagy legalábbis nem sokszor.
Lehet folytatni...
 
A jegyzőnő, a törvényesség őre, meg csendben ámuldozott, az emberi elme ily magasröptű szárnyalásán.
Majd szóhoz jutva nagy hibát követet el.
Ugyanis a falugondnok beszámolója, -a sajnálatos balesete következtében-, /jobbulást Gyöngyike!/ jelenleg elmarad, de esetleg írásban megteszi azt, vagy akár a következő közmeghallgatáson.
Püff neki! Szegény jegyzőnő nem tudhatta, hogy ez egy tiltott szó Szemelyben.
Kovács Pál nyomban le is csapott: Inkább a következő testületi ülésen!
 
Mivel 2010. a választások éve is, nyomban megszavazásra kerültek a Helyi Választási Bizottság tagjai is. A tíz közé sehogy sem jutott be egyetlen férfi sem, sőt a névsort megtekintve „király-pártin” kívül más sem, akik felavatását, felesketését a polgármester vállalta.
 
Majd volt még egy szende próbálkozása a jegyzőnőnek, hogy felhívja a testület figyelmét a falunap pályázat útján történő finanszírozására.
De le lett torkolva, mert már pályáztunk, és benne van a költségvetési tervezetben is: Falunappal egybekötött regionális borverseny!
 
Íme a szokásos tudatzavar újabb esete. A falunap az egész lakosság részére szól, ezért is nincs Szemelyben, csak a választások előtt.
Míg a borverseny zártkörű rendezvény, csak a kiváltságosok részére, általában április elején. A falunap nyár végén, még az esedékes kampánycsend előtt kerül megrendezésre.
 
Talán hazafelé menet az új körjegyzőnk fejében értelmet alkotott az ülés elején elhangzott köszöntő, melyben Kovács Pál sok sikert és jó egészséget kívánt a jegyzőnő munkájához, és egyben /csak úgy poénosan/ őszinte részvétét fejezte ki.
 
Mi azért tudjuk, ez egy nagyon vicces alak.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr221752389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hu-pál 2010.02.13. 01:57:37

Na mi van má megin Donki! Talán nem tudtad bevenni a kanyart az utcátokba és így egész a hivatalig csúsztál? Látom magam előtt ahogy megbotlottál és beestél hívatlanul a magas hivatalba. Azt se tudtad, hogy ez egy csúszós hely ahol nagyot lehet botlani? Na meg a tömeg odabent! Hallom legalább annyi embert érdekelt a falu jövője mind ahány képviselőt. A néma csönd a szavazás előtt,- avval meg mi bajod? Ojankó gyün za „ichlet”! Tudod mi az az ichlet? Hát a megvilágosodás! A képviselők látták attól az úri gerlétő, ha csöndben erősen concentrálnak megnyílik a „Mennyei Kirájság” kapuja és csak úgy özönlik a fény a fény meg az értelem húúúúúúúúúúúú. Ma már ez nem nagy ügy. EZT HÍVJÁK MODERN KORI CSENDES DEMOKRÁCIÁNAK! Ma már mindennek új neve van. Azt mondják ezt hozta a rendszerváltás. Te nem vetted észre a változást? Hát hol élsz te Szömöli-be? Apám régen a munkásosztály ült a pártbizottsági ülésen, a nyakkendős fazon papirral a kezében elmondta mi a terv amit most meg kell szavaznunk, mert a párt már felülről jóváhagyta. És ha ezt valamilyen formában nem teljesül az sem tragédia, majd csinálunk egy belsőellenőrzést, módosítjuk a tervet újra megszavazzátok és így odafent az elvtárs, elvtársak biztos elégedettek lesznek. Na ehhez képest valóban nagy a változás. Csak még Szemelybe nem jött vissza az a gója ami elmondaná a testületnek. Igy marad a pártértekezlet és a népellenségnek kikiáltott, szabotőrök kizárása a pártmunkából. Fúj már megint a politika. Nem szép dolog észrevenni ami igazán nincs is. Mindenki mindenkitől független és függetlenül ettől a ténytől, még senki nem hiszi ugye, hogy a mesebeli pártmunkást a béka csókolta meg azért változott vénségére királyfivá! Egy biztos a munkásosztály tegnap is ott volt és megszavazta a te jövődet is. Mentségükre legyen mondva az átkosban sem értettek belőle semmit, ma sem csak az ő hibájuk. Ha netán nem lenne igazam, akkor viszont a baj kurva nagy! Na most abbahagyom te meg elhúzhatsz a francba, a nyilvános ülésnek vége. És ne is szólj hozzám, mert nem érdekel.

donki · http://szemelyinfo.blog.hu 2010.02.14. 09:31:17

@hu-pál: Nagy kár, hogy nem voltál ott, mert ezt a műsort egyszer mindenkinek látni kell. Felettébb szórakoztató és tanulságos, amit a ripacsok előadnak, mint a falu felkent vezetői. Csak az a baj, hogy ez mind a mi bőrünkre megy.
Magad mondtad: "Ha netán nem lenne igazam, akkor viszont a baj kurva nagy!" Sajnos nincs igazad!
Mert ami ott kukának látszik, az valójában szemétláda!
Azt is tudjuk, a hallgatásnak ára van...

anoním alkoholista 2010.02.18. 19:15:13

@donki: kérdeznék valamit. ha annak amit itt össze hord van is némi valóságalapja akkor a falu bármely lakója abból mit érez a bőrén?de leginkább maga mit érez ebből a bőrén? és ha azok a dolgok amiket leírt igazak akkor azok önt hogyan érintik? talán maga a megfelelő személy a polgármesteri posztra vagy mit próbál minden áron bebizonyítani?és ha most más lenne a vezetőség akkor a helyzet is más lenne? észre vehetné már hogy amit ön elképzel vagy ahogy ön látja a ezeket dolgokat nem 100%-osak, a maga szempontjából vannak kihegyezve, és ha tényleg változást akarna és komolyan gondolná amit leír akkor valamit tett volna ezért.de persze egyszerűbb az interneten mindenkit kifirkálni.

ppalifan1 2010.02.19. 10:55:52

..rég jártam felétek zajlik az élet Szemelyben ...bár kevesen kommenteltek, mégis izgalmas olvsni az oldalt ....te anonim... a HA -val kezdődő mondatoknak nem sok értelme van de ha igyekszel még bebizonyithatod hogy a helyi ellenzék az oka mindennek !!! nem nézel tul sok ATV-t??? tovéábbi szép napot mindenkinek várom az ujabb izgalmas beszámolókat!!

anoním alkoholista 2010.02.19. 20:01:32

@ppalifan1: hát talán ha végig olvastad volna a többi kommentet meg a cikkeket és nem lettél volna szövegértésből kettes az általános iskolában akkor akkor értelmet nyernének az egymást követő mondatok.

turulspot 2010.02.21. 12:51:41

@anoním alkoholista: Hűha! Apóca, de kemény voltál! Csak az a gáz, hogy te kéred számon a szövegértést, mikor lövésed sincs az általad olvasottak értelméről. Fussál neki mégegyszer!
süti beállítások módosítása