2009.12.06. 22:35| Szerző: donki

Hagyomány alatt általában az elődök örökségéből azokat a cselekvéseket, dolgokat értjük, amelyeket nemzedékről nemzedékre változatlan formában tesznek és készítenek az adott társadalom tagjai szociokulturális öröklés (beleszületik az egyén az adott társadalomba és tovább viszi ősei hagyományait) alapján. A hagyományok az adott társadalom értékrendjét, világszemléletét tükrözik. /Wikipédia/

Szemelyben a hagyományok őrzése mindig is meghatározó szerepet játszott a lakosság életében.

Ilyen hagyomány, hogy Kovács Pál a király, amíg világ a világ. Hagyomány, hogy az uralkodó szent és sérthetetlen. Hagyomány, hogy a képviselők nem rátermettségük, hanem helyi születésük révén választódnak e magasztos feladat ellátására. Hagyomány, hogy az egykor volt többség -most már csak kisebbség-, a hatalom mindenkori birtokosa. Hagyomány, hogy a köznép maradjon tudatlan, és a nagyok dolgába ne üsse bele az orrát. Hagyomány, hogy a közpénzekkel nem kell a választók felé elszámolni. Hagyomány a nép hülyítése, hangzatos ígéretekkel. Hagyomány a borverseny. Hagyomány, hogy falunap csak négyévente a választások előtt van. És hagyomány egy tál lencséért megvásárolni a lojalítást.

Ezen a hagyományok sorába tartozik az önkormányzati Mikulás is.

Szinte nincs az országban olyan település, ahol a gyerekeket ne ajándékozná meg a helyi önkormányzat némi ajándékcsomaggal a Mikulás ürügyén. Általában rittyentenek mellé egy kis ünnepséget is, had érezze az ifjú polgár a hatalom feléje írányuló figyelmét és szeretetét. Egy kis nasi mindig elfér, a számtalan helyről -óvoda, iskola, munkahely-származó Mikulás-csomagok mellé.

De nem így Szemelyben!

Meghatározhatatlan ideje már, hogy a szemelyi polgármester, a mindenkori testületének asszisztálása mellett, Jézuskának is képzeli magát. Persze ez nem áll messze az isteni hatalmától. Az Atya és a Fiú...a Szentlélek is meglesz nemsokára.

Kovács Pálnak decemberre mindig kiújul az a kényszerképzete, hogy a falu összes gyermekeinek Ő az apja. És, mint jó atyának, gondoskodnia kell a gyermekek ajándékairól. Figyelmen kívül hagyva, hogy a szülők felnőtt emberek, saját akarattal, nevelési elvekkel rendelkeznek, ám ő, mint a falu uralkodója, majd megmondja a magatehetetlen, korlátolt szülőknek, hogy mi kell a gyerekeknek. És ezt a törekvését, játékok ajándékozásával kívánja bizonygatni, hogy míly rettenetes az elkötelezettsége, az ifjú nemzedék irányába.

Az sem zavarja, hogy durván beleavatkozik a családok magánéletébe, tönkrevágva a családok ajándékozási szokásait.

Összekeverve a Mikulást a Jézuskával. Ha kicsit is ismerné a népszerű dalocskát, tudhatná, hogy mi van a zsákban. És nem emelni önkormányzati hagyománnyá a baromságot. Persze mindezt nem a saját, hanem a közpénzből teszi.

De a részletek nem lényegesek! Így az sem lényeges, hogy 2004 óta az önkormányzat nem rendezett a gyermekeknek ünnepséget, hanem a csemeték télen, sötétben, -volt, hogy hóban fagyban, ködben, vagy esőben- az utcán ácsorogva kényszerültek a Mikulás ajándékat átvenni, mint a hajléktalanok az ingyen levest. Az sem érdekli, hogy van olyan gyermek, aki már évek óta, mindig ugyanazt az ajándékot kapja, vagy egyáltalán nem az életkorának megfelelőt. De ez nem is a Mikulás feladata. Persze hogyanis várhatná el egyetlen szülő is, éppen azoktól a felelős és ésszerű döntéseket a gyermekek ügyében, akiknek egyáltalán nem is volt, vagy már nincs is kiskorú gyerekük.

Az ajándékok mögött megbújó hatalmi hátsószándék nyilvánvalóvá válik az olyan apró hibákból, melyek az ajándékozó részéről feleslegesnek tünnek.

Ha már egyszer kibérel egy kétlovas fogatot, hajtóstúl -bizonyára ingyé-, akkor meddig tartana egy hímnemű Mikulást felültetni a kocsira, ha már a testületben nincsenek "tökös legények" -kivéve Pali királyt-, akkor béreljenek egyet -ingyé. Így nem fordulna elő, hogy már egy ötéves is észreveszi, hogy nincs "töke" a Mikulásnak, tehát nő!!! Ha pedig nő, akkor ez csak a Mikulás felesége lehet! De akkor meg miért van szakála? A Mikulás a szakálas nőket szereti? Fúj!!! Vagy még rosszabb, ha a szakálas férfiakat? És ettől az alaktól fogadja el a gyerek az ajándékot?

Nyilvánvaló, hogy a Mikulásozás jó buli. A kereskedő havertól megvesszük a gagyi játékokat potom pénzért, a másik havertól béreljük a járgányt, az alkalmazott családtagjából Mikit faragunk, a kölyköket elkápráztatjuk a gagyival, ügyelve arra, hogy ne láthassák egymás ajándékait, beírjuk az örsinaplóba a pirospontot, pénz a kasszából ki.

Na, most reklamáljon valaki az elherdált pénzek miatt, mikor éppen a gyerekét ajándékozzuk. Na ki a király? Mutyi itt, mutyi ott...

De, tényleg ki is szólna csak egyetlen rossz szót is, erre az áldott jó önkormányzatra.

És az ökörség örökségéből hagyomány lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr671578825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fédkjfdlkfjdlsf 2009.12.07. 14:26:29

Ó, elnézést, hogy a polgármester szakítani mert a családi hagyományokkal, de azért furcsa, hogy eddig mindenki elfogadta évek óta az ajándékot.
Én csak azt tudom erre mondani, hogy akinek nem tetszik az,hogy a gyereke tök ingyen drága ajándékot kaphat az legközelebb jelezze előre és le lesz húzva a mikulás listájáról. Én ott voltam a tavalyi karácsonyi civiles rendezvényen . Tudomásom szerint Annamaritól 300ezer forintot kapott a szervezet és a gyerekek kaptak egy körülbelül 500 forintos csokicsomagot, annak szerinted jobban örültek. Szerintem a szülőknek örülniük kellene, hogy szebbnél-szebb játékokat kapnak a gyerekeik, nem pedig minden évben lefikázni. Tavaly is többen jelezték, hogy mennyire szép ajándékokat kaptak, akkor amelyiknek nem tetszik az nyugodtan tegye közzé, vagy adja visza az ajándékját az önkormányzatnak, mert más gyereknek is oda lehet adni, aki biztosan örülne neki.És azért az is bosszantó, hogy egyes szülők elmennek a Régióba és félre rakatják az ajándékot. Ez az ajándékozás nem erről szol.Amit a szülő meg akar venni a gyerekének karácsonyra azt vegye meg saját pénzéből.És tudomásom szerint a hintó nem ingyen volt.De te biztosan ezt is jobban tudod.
Itt mindenki mindenkit utál, főleg a képvilelőtestületet, de amikor a nyugdíjasok is megkapják az 5000 forintot, mint a gyerekek a 4000 forintos ajándékot, akkor furcsa módon senki nem utasítja vissza, akkor mindenki szeret mindenkit. Másnap meg újra köpködünk. Ezért véleményem szerint senki nem érdemel meg semmit.Jó lenne ha már befejeznéd ezt ezt az állandó Polgármesteri témát, mert a Mikulásnak nincs töke, de neked sincs himbi-limbid, mert nincs mivel játszanod és ezért unatkozol.
Próbálj más elfoglaltságot találni a blogozás helyett, mert megint ki fogod húzni a gyufát!!!!

Kabócka 2009.12.09. 13:19:14

Sajnálom, hogy megint ilyen negatív vagy! Szeretném mielőtt vádaskodszt kérdezz!!! (nézz utána szivesen segítek) Hidd el, hogy a TÉLAPÓT sokat várták!!! Ha jobb ötleted van, várjuk!!!!
Mester Csabáné Kata

donki · http://szemelyinfo.blog.hu 2009.12.09. 13:56:45

@fédkjfdlkfjdlsf: Alapvetően nem az ajándékozással van probléma, hanem a mikéntjével. Ha már a felnőtt emberek sem tudnak különbséget tenni a Mikulás és a Karácsonyi ajándék között, akkor nagy a gáz. Másrészt az ajándékozás lényege, szerintem, hogy az ajándékozó lássa az ajándékozott örömét, ezért szokták -jobb helyeken- ünnepi keretek közt átadni a közösség ajándékait. Szemely esetében ennek nyomát sem tapasztalhatjuk, így óhatatlanul felmerülhet bennünk, hogy csak egy szokásos önfényező gesztusnak vagyunk szemtanúi az önkormányzat részéről. Statisztikailag kipipálhatják a vállalt kötelezettségüket, és jól hangzik a 400.000 Ft-os ajándékozás.
Szerencsére Szemelyben nem lelenc -állami gondozott- gyerekek élnek, akiknek a szülők híján az önkormányzat kedveskedik karácsonyi ajándékkal.
A lényeget te mondtad ki, hogy a szülők ezek után nem reklamálhatnak, hiszen a csemetéjüket megajándékozta az önkormi. Ez egyfajta lelki ráhatás a szülőkre, a gyerekeken keresztül.
Nem az önkormányzat feladata a szülők szerepét átvállalni, hanem a saját kötelességeit kellene teljesíteni.

donki · http://szemelyinfo.blog.hu 2009.12.09. 13:59:14

@fédkjfdlkfjdlsf: A szokásos fenyegetéshez, csak annyit, hogy magadat minősíted.
Ha meg nem lenne ez a blog, te sem tudtad volna elmondani a véleményedet.

donki · http://szemelyinfo.blog.hu 2009.12.09. 14:01:51

@Kabócka: Hol találtál itt vádaskodást? Javaslom kukkants át a szomszédba, a "kistesónál" tapicskolhatsz benne bőven.

fédkjfdlkfjdlsf 2009.12.26. 10:32:17

Hát mit ne mondjak, a civiles kari buli nem volt ám piskóta!!!!!!!!
Ilyen jól régen szórakoztam már!! Ez a kórus valami fantasztikus volt, de tényleg egy élmény!!És a bábműsor is nagyon tetszett!!:)

anoním alkoholista 2009.12.26. 17:53:14

hát igen lehet hogy inkább a színpadon kéne maradnia valakinek nem másokról idiótaságokat irkálni!(aki nem értette volna a bábosra gondoltam!)

Mindenttudó 2010.01.01. 17:22:15

Tisztel Bábos úr!

Szerintem nem kéne "furkálni" az Önkormányzat ajándékozását, mivel a Maguké még annyit sem ér!
Egy öt éves kisgyerek, még nem jön rá arra, hogy ki van a Mikulásruha alatt. Azzal, hogy a Mikulás házhoz megy, szerintem a Maga csökött fején kívül senki sem zavar, és senkinek sem túr bele a magánéletébe. Szerintem pont Maga az, aki beletúr más családi életébe pl. alkalmazottak családja, Japán stb. szóval maga az aki a családok magánügyeibe beletúr.

A kultúrházas ugribugri a paraván mögött semmivel sem jobb mint az Önkormányzatos módszer. Tény, hogy nagyon szép gyerekműsorokat mutatott be a "művészúr", de azért legalább egy kicsit becsülhetné mások munkáját, és nem csak mindenben a negatív dolgokat kéne keresni...

donki · http://szemelyinfo.blog.hu 2010.01.03. 10:22:28

@Mindenttudó: Tisztelt mégsem "Mindenttudó! Ha figyelmesen elolvastad volna az írást, rájöhettél volna, hogy nem az ajándékozással van a probléma, hanem a mikéntjével. Csak olyan apróságra kéne figyelni, hogy ha már 400.000 Ft-ot elkölt az önkormi ajándékra -közpénzből-, akkor az átadásnak is meg kéne adni a módját, és nem egy hölgyet belekényszeríteni egy férfi szerepbe. De ez nem csak az én szememet bántotta. Csak éppen én írtam le.
"A kultúrházas ugribugri és az Önkormányzatos módszer között" óriási a különbség! Míg az önkormi, közpénzből "jótékonykodik" az ünnep alkalmából, addig az "ugribugri" bábos ingyen ad örömet és szórakozást az összegyűlt szemelyi és szentkútpusztai közönségnek, immár 12. alkalommal. A közösségben megrendezett ünnep szerintem, értékesebb, mint az utcai alamizsna-osztogatás szerű "ajándékozás", melynek erkölcsi értéke eléggé megkérdőjelezhető.
A családok magánügyei eddig sem, és ezután sem érdekelnek, hiszen az magánügy. Viszont ha valakik a "faluújságban" megjelentetik az infókat saját magukról, akkor ne háborogjanak, ha az emberek beszélnek az ott olvasottakról, mert akkor az már közszemlére lett téve, tehát az illető közszereplővé vált. Egy közszereplő meg viselje el, ha beszélnek róla. Hiszen mi más célt szolgált volna az infók megjelentetése önmagáról.

Mindenttudó 2010.01.03. 15:42:27

@donki:

Maga szerint az önkormányzatos ajándékozás "utcai alamizsnaosztogatás" stb. szerintem pedig egy nagyon szép átadási módja az ajándéknak. Hiszen a Mikulás "eredetileg" házhoz megy, a szánján, rénszarvasokkal! ( remélem azért senki sem várja a rénszarvasokat)
A kultúrházas ajándékozást is lehetne illetni egy-két sértő, trágár jelzővel, de nem teszem, mivel nem akarok lesüllyedni bizonyos emberek szintjére. (remélem mindenki érti, hogy kire gondoltam...)

turulspot 2010.01.03. 16:43:17

@Mindenttudó: Ennyi hülyét egyrakáson!
Ezek a hozzáröffenések jobbak mint egy kabaré.
Apafej! Nézzé már utána, hogy ki is volt az a Mikulás. Röhejes, ha egy csajszit gyömöszölnek bele a jelmezbe, hogy égesse magát. Az egész faluban nincs egy férfi? Na ez szép!
Vagy majd erre is egy EU-s pályázatot fognak kiírni? Dilettáns banda!
süti beállítások módosítása